NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 3 Water O Water!

Practising questions can only be fruitful when you know that the answers you are getting are accurate. Here, we bring you reliable and 100% correct NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 3 Water O’ Water!, where we have solutions to every single question asked in the NCERT textbook. Also, these solutions are designed as per the standards set by the CBSE board for Class 3 kids.

The 3rd chapter of CBSE Class 3 EVS discusses the importance of water in our daily lives. It also talks about the amount of water various activities take- bathing, cleaning the house, drinking, washing clothes, etc. It urges kids to ponder about the sources of water, the utensils we can use to store water, etc.Download the NCERT Solutions for Class 3 now and let your kid enjoy learning!

Download the PDF of NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 3 Water O’ Water!

 

ncert sol class 3 evs chapter 3 water o water
ncert sol class 3 evs chapter 3 water o water
ncert sol class 3 evs chapter 3 water o water
ncert sol class 3 evs chapter 3 water o water

 

Access answers to EVS NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 3 Water O’ Water!

Question 1:

Do you know any poem or song on water? Recite it in the class.

Answer:

Yes, I know a poem on water.

Water for the flowers,

Water for the tree.

Water for the bird,

Water for the bee.

Water for the rivers,

And Water for the sea.

Water for the world,

And Water for me!

Question 2:

Which are the places mentioned in the poem where we find water?
Answer:

River, Waterfall, Springs and Lakes.

Question 3:

Tick the activities for which water is needed.

Answer:

to play to sing to row a boat

to write to make tea to knead dough

to run a fan to paint pictures to grow plants

Question 4:

Name any four activities which

1. you can do without water

2. you cannot do without water

Answer:

1. Dancing, jogging, walking, speaking, running, watching TV, listening to music, etc.

2. Preparing tea, coffee, rice, dal; washing vegetables and fruits; bathing; washing clothes; etc.

Question 5:

Arrange the following on the basis of the amount of water that is needed for each of the activities. Begin with the activity that needs the most water.

Activities: to bathe, to drink, to clean the house, to water the fields, to knead the dough.

Answer:

1. To water the fields 2. To clean the house 3. To bathe

4. To drink 5. To knead the dough

Question 6:

In the poem you read about rivers, waterfalls, lakes and springs. We get water from all these places. From where do you get water? Put a circle around those places that are either in your house or around it.

Answer:

lake, well, tubewell, pond, waterfall, hand pump, river, stream, tap, tank (tanka), sea, hot water spring.

Question 7:

Have you seen hot water coming out of the ground? Where?

Answer:

No.

Question 8:

Does any river flow through your village or city? If yes, write its name.

Answer:

Yes, Kaveri flows through my city.

Question 9:

Do you know the names of any rivers? Write their names.

Answer:

Yes, I do know the names of some rivers: Yamuna, Ganga, Krishna, and Kaveri.

Question 10:

At home, where do you get drinking water from?

Answer:

In taps through the pipelines.

Question 11:

Do you have to go far to get water? How much time does it take to bring the water?

Answer:

No, we don’t have to go far to get water. It comes in the taps through the pipelines.

Question 12:

Do your neighbours bring water from the same place?

Answer:

Yes, my neighbours also get water from the pipelines.

Question 13:

Why do we need to store water?

Answer:

Water needs to be stored because water might not be supplied throughout the day.

Question 14:

Who fetches and stores water in your house?

Answer:

My parents store water in my house.

Question 15:

Are there certain people who are not allowed to take water from there?

Answer:

No, there is no such case.

CHUTKI IS CONFUSED

Question 1:

What do you feel? Did Chhutki’s glass tumbler have less panna?

Answer:

No, the amount is same as earlier.

Question 2:

Given in the grid are some places where water is found. Find seven of them and put a circle around each. One has already been done for you.

Answer:

Class 3 EVS Chapter 3 - 1

Question 3:

In every row put a circle around one that is different from the others. Also tell how it is different.

1. River, mountain, lake, pond, spring.

2. Bathing, washing clothes, swimming, combing hair, kneading dough.

3. Fish, duck, monkey, crocodile, tortoise.

4. Car, boat, bus, train, bicycle.

Answer:

1. River, mountain, lake, pond, spring.

2. Bathing, washing clothes, swimming, combing hair, kneading dough.

3. Fish, duck, monkey, crocodile, tortoise.

4. Car, boat, bus, train, bicycle.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *