NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 7 Saying Without Speaking

In order to check if they are correctly solving the questions, students need a reference for solutions. Here we are providing you with the most accurate and detailed NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 7 Saying Without Speaking.

The NCERT Solutions for Class 3 EVS are structured as per the standards set by the CBSE board.

The chapter begins with the game of Dumb Charades. It goes on to discuss how facial expressions and gestures explain a lot about the mood of the person. It concludes with a question on drafting a story according to the sequence of images given in the question.

Download the PDF of NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 7 Saying Without Speaking

 

ncert sol class 3 evs chapter 7 saying without speaking
ncert sol class 3 evs chapter 7 saying without speaking

 

Access answers to EVS NCERT Solutions for Class 3 Chapter 7 Saying Without Speaking

Question 1:

How did you like this game?

Answer:

I liked the game. It is interesting.

Question 2:

Did you find it difficult to act without speaking?

Answer:

Yes, I found it difficult to act without speaking.

Question 3:

Have you ever seen anyone talking through actions?

Answer:

Yes, dumb people talk through actions.

Question 4:

When do people need to talk like this?

Answer:

People who cannot speak need to talk like this.

Question 5:

Observe children of about six to eight months in your area. How do they express themselves?

Answer:

They express themselves by facial expressions and hand gestures.

Question 6:

You must be wondering what kind of faces these are – they have no eyes, no nose, and no mouth. You have to make these, but only after reading what is written alongside.

Answer:

Class 3 EVS Chapter 7 - 4
Class 3 EVS Chapter 7 - 3
Class 3 EVS Chapter 7 - 2
Class 3 EVS Chapter 7 - 1

Question 7:

Has it ever happened that you had done some mischief and your mother found out just by looking at your face?

Answer:

Yes, this happens many times with me.

Question 8:

Look at and do these mudras. Learn some more dance mudras and do them.

Answer:

1. Flower bud 2. Flower 3. Snake 4. Fish

Question 9:

Look at these pictures and guess. Make your own story. Tell the story to your friends and discuss.

Answer:

Once upon a time on a huge tree, there lived a joyous squirrel. She used to dance, sing, run and laugh all day long. One day she decided to cook something good. She invited her friends- rats, myna and crow to enjoy the feast. They all loved having food together.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *