NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 10

NCERT Solutions Class 7 Science Respiration in Organisms

Ncert Solutions For Class 7 Science Chapter 10 PDF Download

The NCERT solutions class 7 Science chapter 10 Respiration in Organisms is crucial for the students of 7th standard. The solutions are provided here to help students understand the chapter in an easy and interesting way. These NCERT Solutions for chapter 10 of class 7 Science is created by subject experts according to the latest CBSE syllabus. Students must practice the solutions regularly to prepare effectively for their examination.

NCERT solutions for class 7 science chapter 10 is outlined in such a way that every student can comprehend the concepts easily. This NCERT solutions class 7 science chapter 10, comprises of a wide range of topics. They are –

  • Why do we respire?
  • Breathing
  • How do we breathe?
  • What do we breathe out?
  • Breathing in other animals
  • Breathing underwater
  • Do plants also respire?

This chapter also comprises of 5 segments at the end. They are –

  • Keywords – aerobic respiration, diaphragm, Inhalation, Exhalation, Spiracles, Breathing rate, Anaerobic respiration, Gills, Trachea, Lungs, ribs, Cellular respiration.
  • What have you learnt?
  • Exercises
  • Extended learning – projects and activities
  • Did you know?

Check the NCERT Solutions for class 7 Science Respiration in Organisms pdf given below.

Q1. Along with rock particles, the soil consists of

(i) Water and air                     (ii) minerals, air, water and organic matter

(iii) Water and animals        (iv) air, plants and water.

ANSWER: (ii)

 

Q2. ____ can hold the most amount of water.

(i) Clayeysoil (ii) loamysoil (iii) desert soil (iv) iron rich soil

ANSWER: (ii)

 

Q3.  Match the following columns:

Column 1 Column 2
(a) Alcohol (i)Chest
(b) Toad (ii)Sense organ
(c) Leaves (iii)Yeast
(d) Diaphragm (iv)Stomata
(e) Skin (v)gills

 

ANSWER:        (a) – (iii)

(b) – (v)

(c) – (iv)

(d) – (i)

(e) – (ii)

 

Q4. How does soil formation take place?

ANSWER: Soil is formed through the following processes:

(i) Large rocks that  are broken into smaller pieces come up to the surface of the earth.

(ii) These smaller rocks are further broken down into smaller pieces by the action of rain, air and water. This phenomenon is known as weathering.

(iii) The smaller pieces of rocks formed from weathering is subjected to further breakdown upon long exposure to moisture and sunlight.

(iv) Now these fine pieces of rocks obtained from the above processes get mixed with decaying organic matter. This in totality forms soil.

 

Q5. In what way is clayey soil useful to crops?

ANSWER: Clayey soil are very rich in humus and have high water retaining capacity , thus making it ideal for growing crops like rice and wheat.

 

Q6. Differentiate between clayey and sandy soil.

ANSWER:

Clayey Soil Sandy soil
They are very dense They are loose.
Water retaining capacity is very  high. Water is lost/drained/evaporated very easily.
The amount of air trapped in it is less. The amount of air trapped is more.
It has larger portions of fine particles. It has higher portions of large particles.
Humus content is high. Humus content is low.

 

Q7. Reuben did an experiment on the rate of water percolation through soil. According to her observations, it took 20min for 400ml of water to percolate through the soil sample. What is the rate of percolation?

ANSWER: Given,

Amount of water = 400ml

Time taken = 20 min.

Rate of percolation ( mL/min) = amount of water / time taken

= 400 mL/20 min = 20 mL/min

 

Q9. Mention ways to mitigate soil pollution and soil erosion.

ANSWER:  Mitigation of soil pollution.

(i) Chemicals and waste products, especially from industries should be treated before they are released into the soil.

(ii) Chemical pesticides and fertilizers should be used as less as possible.

(iii) Polythene bags and plastics should be used as less as possible, better still they should be totally banned.

Mitigation of soil erosion.

(i) Avoid or lessen the rate of deforestation.

(ii) Grow more trees.

(iii) Build retaining walls, to prevent soil erosion on hill sides.

(iv) Have a proper drainage system; let not water run over soil.

We at BYJU’S provide solutions for all the classes in a simple and and an easier way. BYJU’S provides solutions for all the classes and chapters in brief. For more NCERT solutions, study materials of all the subjects and of all the classes visit BYJU’S or download the app for more information and learning experience.