NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.3 Chapter 2- Linear Equations in One Variable

The NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Exercise 2.3 are prepared in accordance with the updated syllabus pattern. These NCERT Solutions for Class 8 are crafted by the subject experts at BYJU’S to help the students follow a particular pattern of learning and score more. The best scores can be achieved in Maths by practising. These solutions act as a great resource for practising and is an effective way to prepare for exams.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 – Linear Equations in One Variable Exercise 2.3

 

ncert solutions for class 8 maths chapter 2 ex 3 1
ncert solutions for class 8 maths chapter 2 ex 3 2
ncert solutions for class 8 maths chapter 2 ex 3 3

 

Access Other Exercise Solutions of Class 8 Maths Chapter 2 – Linear Equations in One Variable

Exercise 2.1 Solutions 12 Questions (12 Short Answer Questions)
Exercise 2.2 Solutions 16 Questions (6 Long Answer Questions, 10 Short Answer Questions)
Exercise 2.4 Solutions 10 Questions (4 Long Answer Questions, 6 Short Answer Questions)
Exercise 2.5 Solutions 10 Questions (1 Long Answer Question, 9 Short Answer Questions)
Exercise 2.6 Solutions 7 Questions (1 Long Answer Question, 6 Short Answer Questions)

Access Answers to NCERT Class 8 Maths Chapter 2 – Linear Equations in One Variable Exercise 2.3 Page Number 30

Solve the following equations and check your results.

1. 3x = 2x + 18

Solution:

3x = 2x + 18

⇒ 3x – 2x = 18

⇒ x = 18

Putting the value of x in RHS and LHS we get, 3 × 18 = (2 × 18) +18

⇒ 54 = 54

⇒ LHS = RHS

2. 5t – 3 = 3t – 5

Solution:

5t – 3 = 3t – 5

⇒ 5t – 3t = -5 + 3

⇒ 2t = -2

⇒ t = -1

Putting the value of t in RHS and LHS we get, 5× (-1) – 3 = 3× (-1) – 5

⇒ -5 – 3 = -3 – 5

⇒ -8 = -8

⇒ LHS = RHS

3. 5x + 9 = 5 + 3x

Solution:

5x + 9 = 5 + 3x

⇒ 5x – 3x = 5 – 9

⇒ 2x = -4

⇒ x = -2

Putting the value of x in RHS and LHS we get, 5× (-2) + 9 = 5 + 3× (-2)

⇒ -10 + 9 = 5 + (-6)

⇒ -1 = -1

⇒ LHS = RHS

4. 4z + 3 = 6 + 2z

Solution:

4z + 3 = 6 + 2z

⇒ 4z – 2z = 6 – 3

⇒ 2z = 3

⇒ z = 3/2

Putting the value of z in RHS and LHS we get,

(4 × 3/2) + 3 = 6 + (2 × 3/2)

⇒ 6 + 3 = 6 + 3

⇒ 9 = 9

⇒ LHS = RHS

5. 2x – 1 = 14 – x

Solution:

2x – 1 = 14 – x

⇒ 2x + x = 14 + 1

⇒ 3x = 15

⇒ x = 5

Putting the value of x in RHS and LHS we get, (2×5) – 1 = 14 – 5

⇒ 10 – 1 = 9

⇒ 9 = 9

⇒ LHS = RHS

6. 8x + 4 = 3 (x – 1) + 7

Solution:

8x + 4 = 3 (x – 1) + 7

⇒ 8x + 4 = 3x – 3 + 7

⇒ 8x + 4 = 3x + 4

⇒ 8x – 3x = 4 – 4

⇒ 5x = 0

⇒ x = 0

Putting the value of x in RHS and LHS we get, (8×0) + 4 = 3 (0 – 1) + 7

⇒ 0 + 4 = 0 – 3 + 7

⇒ 4 = 4

⇒ LHS = RHS

7. x = 4/5 (x + 10)

Solution:

x = 4/5 (x + 10)

⇒ x = 4x/5 + 40/5

⇒ x – (4x/5) = 8

⇒ (5x – 4x)/5 = 8

⇒ x = 8 × 5

⇒ x = 40

Putting the value of x in RHS and LHS we get,

40 = 4/5 (40 + 10)

⇒ 40 = 4/5 × 50

⇒ 40 = 200/5

⇒ 40 = 40

⇒ LHS = RHS

8. 2x/3 + 1 = 7x/15 + 3

Solution:

2x/3 + 1 = 7x/15 + 3

⇒ 2x/3 – 7x/15 = 3 – 1

⇒ (10x – 7x)/15 = 2

⇒ 3x = 2 × 15

⇒ 3x = 30

⇒ x = 30/3

⇒ x = 10

Putting the value of x in RHS and LHS we get,

9. 2y + 5/3 = 26/3 – y

Solution:

2y + 5/3 = 26/3 – y

⇒ 2y + y = 26/3 – 5/3

⇒ 3y = (26 – 5)/3

⇒ 3y = 21/3

⇒ 3y = 7

⇒ y = 7/3

Putting the value of y in RHS and LHS we get,

⇒ (2 × 7/3) + 5/3 = 26/3 – 7/3

⇒ 14/3 + 5/3 = 26/3 – 7/3

⇒ (14 + 5)/3 = (26 – 7)/3

⇒ 19/3 = 19/3

⇒ LHS = RHS

10. 3m = 5m – 8/5

Solution:

3m = 5m – 8/5

⇒ 5m – 3m = 8/5

⇒ 2m = 8/5

⇒ 2m × 5 = 8

⇒ 10m = 8

⇒ m = 8/10

⇒ m = 4/5

Putting the value of m in RHS and LHS we get,

⇒ 3 × (4/5) = (5 × 4/5) – 8/5

⇒ 12/5 = 4 – (8/5)

⇒ 12/5 = (20 – 8)/5

⇒ 12/5 = 12/5

⇒ LHS = RHS


Exercise 2.3 of NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 – Linear Equations in One Variable is based on “Solving Equations with the Variable on Both Sides”. An equation is the equality of the values of two expressions. This exercise discusses the method of solving equations which have an expression with the variable on both sides.

2 Comments

  1. This app is very helpful for us

  2. its really a very helpful app

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW