NCERT Solutions For Class 8 Maths Chapter 10

NCERT Solutions Class 8 Maths Visualizing Solid Shapes

Ncert Solutions For Class 8 Maths Chapter 10 PDF Download

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes includes a set of solutions for all the questions provided in the NCERT class 8 textbooks and are designed according to the latest CBSE class 8 maths syllabus and guidelines.

The Class 8 Maths Chapter 10 NCERT Solutions PDF is also available for free which the students can download and study offline. Class 8 Maths Chapter 10  NCERT Solutions helps students by providing detailed explanations in a lucid and stepwise manner from the exam point of view.

By practicing more questions from Solutions for NCERT Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing solid shapes PDF, students can review the complete chapter with more number of examples and different techniques used for finding the accurate solutions. These class 8 NCERT maths solutions for chapter 10 are extremely easy to understand and any students can easily comprehend each step easily.

NCERT Solutions Class 8 Maths Chapter 10 Exercises

Exercise 10.1

Question 1:

Given below are solids, and their compared views. Match them by comparing them with their top views and front views. For the example default: The first is done for you:

1

Answer:

 

(1) \(\rightarrow\)iii)\(\rightarrow\)iv)

(2) \(\rightarrow\)i) \(\rightarrow\)v)

(3) \(\rightarrow\)iv)\(\rightarrow\)ii)

(4) \(\rightarrow\)v) \(\rightarrow\)iii)

(5) \(\rightarrow\)ii) \(\rightarrow\)i)

 

Question 2:

The three views are given for the solids. Match these solids with given top, front and side views.

 2.1

2.2

2.3

Answer:

 

(1)\(\rightarrow\)(i) \(\rightarrow\)F (ii) \(\rightarrow\) (iii)\(\rightarrow\)T

(2)\(\rightarrow\)(i) \(\rightarrow\) (ii)\(\rightarrow\)F (iii)\(\rightarrow\)T

(3)\(\rightarrow\)(i) \(\rightarrow\)F (ii)\(\rightarrow\)S (iii)\(\rightarrow\)T

(4)\(\rightarrow\)(i)\(\rightarrow\)F (ii)\(\rightarrow\)S (iii)\(\rightarrow\)T

 

Question 3:

Using the solids given.Match the top view, side view and front view.

3

Answer:

(a)\(\rightarrow\)(i) \(\rightarrow\)T (ii) \(\rightarrow\)F(iii)\(\rightarrow\)S

(b) \(\rightarrow\)(i) \(\rightarrow\)S (ii) \(\rightarrow\)F(iii)\(\rightarrow\)T

(c)\(\rightarrow\)(i)\(\rightarrow\)T (ii)\(\rightarrow\)S (iii) \(\rightarrow\)F

(d)\(\rightarrow\)(i) \(\rightarrow\)S (ii)\(\rightarrow\)F(iii)\(\rightarrow\)T

(e)\(\rightarrow\)(i)\(\rightarrow\)F(ii)\(\rightarrow\)T (iii)\(\rightarrow\)S

 

Question 4:

 In the given solids,draw top view, side view and front view.

111111111111111111222222222222

Answer:

4.2

 

Exercise 10.2

Question 1:

 See the map and answer the questions correctly:

21 

Look at the given map of a city.

 

Answer the following:

 a) Color the map by the following instructions:

 Water –Blue color

Fire station-Red color

Library -Orange color

Schools -Yellow color

Park-Green color

College-Pink color

Hospital -Purple color

Cemetery-Brown color

 

(b) Mark the green ‘Z’ at the roads between the Road ‘S’ and Nehru Road, Green ‘W’ at the roads between the Gandhi Road and Road ‘R’.

 

(c) In red, use pencil to draw a small street route from library to the bus stop.

 

(d) Which is in the east of the map, the park or the city market?

(e) Which is in south of the map, the Primary School or the Sr. Secondary School?

 

Activity Based Questions:

Question 1:

Draw a simple map of your classroom pathway by using proper scale, name it accordingly, and define it with given symbols.

 

Question 2:

Draw a simple map of your class compound using proper scale and define symbols for various features like the playground, main gate building, beautiful garden etc.

 

Question 3:

Draw a map by giving following instructions to your best friend so that she does not feel any difficulties while reaching your house.

 

Exercise 10.3

 

Question 1:

How many in number should a polygon have got for its face?

(i) Threetriangles      

(ii) four triangles

(iii) A square & 4 triangles

Answer:

 (i)Not possible, a polyhedron do not have 3 triangles for its having no faces.

 

(ii)Yes, a polyhedron can also have 4 triangles which is also known as pyramid which is on a triangular base.

 

(iii)Yes, a polyhedron has the faces with a square and 4 triangles which makes a pyramid on its square base.

 

Question 2:

Can any number of faces be added to a polyhedron (Hint: Think of a pyramid)

 Answer:

Yes, if only the number of faces is equal or more than 4.

 

Question 3:

 Which of the following is prism?

23

 Answer:

 Figure (2) unsharpened pencil and (3) a box are the prisms.

 

Question 4:

 Give reasons:

 (i)Cylinders and prisms are same and alike.

 (ii)Cones and pyramid are same and alike.

 Answer:

 (i)If the number of the sides in the prisms become much larger than the prisms tend to become cylinders.

(ii)When the number of the sides of the base increases then the pyramid tend to become a cone.

 

Question 5:

 Is square prism is equal to cube? Give reasons.

 Answer:

No, it is not possible; it can also be a shaped cuboid.

 

Question6:

 Give an adequate response of Euler’s formula for the given solids:

 Answer:

 (i)Here, figure (i) Itcontains seven faces, ten vertices and fifteen edges.

Using Euler’s formula,

We tend to seeA + B

C = 2

Putting A = 7, B = 10 and C = 15,

 

A + B–C = 2

7 + 10–5 = 2

17 –15 = 2

2 = 2

L.H.S. = R.H.S.

 

(ii)Here, figure (ii) contains 9 faces, 9 Vertices and 16 edges.

Using Euler’s formula, we see

 

A + B–C = 2

A + B –C = 2

9 + 9 –16 = 2

18 –16 = 2

2 = 2

L.H.S. = R.H.S.

 

Question7:

 Using Euler’s formula, find the unknown:

 

Faces ? 5 20
Vertices 6 ? 12
Edges 12 9 ?

 

Answer:

 In first column,

A= ?, B = 6 and C = 12

Using Euler’s formula, we see A + B –C = 2

A + B –C = 2

A + 6 –12 = 2

A –6 = 2

A = 2 + 6 = 8

Hence there are 8 faces.

In second column,

A = 5, B= ? and C = 9

Using Euler’s formula, we see A + B –C = 2

A + B –C = 2

5 + B –9 = 2

B –4 = 2

B = 2 + 4 = 6

Hence there are 6 vertices.

In third column,

A = 20, B = 12 and C= ?

Using Euler’s formula, we see A + B–C= 2

A + B –C = 2

20 + 12 –C = 2

32 –C = 2

C = 32 –2 = 30

Hence there are 30 edges.

 

Question 8:

 Can a polyhedron have 10 faces, 20 edges and 15 vertices?

 Answer:

 If A = 10, B= 1

5 and C = 20.

Then, we know Using Euler’s formula, A+ B –C = 2

L.H.S.

= A + B –C = 10 + 15–20 = 25 –20 = 5

R.H.S. = 2

L.H.S. \(\neq\) R.H.S.

Therefore, it does not follow Euler’s formula

In the visualizing solid shapes, students will learn several important concepts and terms related to the 3D shapes like cubes, cones, spheres, etc. This concepts of this chapter are the continuation from the chapter 15 from class 6 maths book.

This chapter is not only important for the class 8 exam but also for later grades. The concepts taught in this chapter are extremely crucial for several other understanding several other topics in the later grades.

To check the complete solutions for class 8, visit NCERT Solutions For Class 8 Maths. The solutions to all the chapters in class 8 are covered here in a detailed and easy to understand way. These solutions are available for free and any student can clear their doubts. These NCERT solutions will not only help the students to clear their doubts instantly but will also help them to learn all the in-depth maths concepts in a more effective way.

Related Links
Class X Ncert Solution Ncert 10Th Science Solutions Pdf
Class 12 Ncert Chemistry Pdf Ncert Grade 7 Maths
Ncert Solutions 7 9Th Class Maths Ncert Solutions Pdf
Ncert Solutions For Class 12 Maths Pdf Free Download Ncert Class 9Th
Ncert Class 9 Science Solutions Pdf Bio Ncert Solutions Class 12
Ncert Physics Class 12 Solutions Free Download Pdf Ncert Chem Class 11