NCERT Solutions For Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers are provided here to help the students understand the concepts right from the beginning. The concepts taught in Class 8 are important to be understood as these concepts are continued in classes 9 and 10. To score good marks in Class 8 mathematics examination, it is advised to solve questions provided at the end of each chapter in the NCERT book. These NCERT Solutions for Class 8 Maths help the students in understanding all the concepts in a better way. Numbers that can be represented in the form of p/q, where q is not equal to zero are known as Rational Numbers. It is one of the most critical topics in Maths. In simpler words, any fraction with a non-zero denominator is said to be a rational number. To represent rational numbers on a number line, we need to simplify them first. Does it sound hard? Not any more. Try practising these NCERT Solutions to grasp the topic with ease.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 8 Maths – Rational Numbers

ncert solutions for class 8 maths chapter 1 ex 1 1
ncert solutions for class 8 maths chapter 1 ex 1 2
ncert solutions for class 8 maths chapter 1 ex 1 3
ncert solutions for class 8 maths chapter 1 ex 1 4
ncert solutions for class 8 maths chapter 1 ex 2 1
ncert solutions for class 8 maths chapter 1 ex 2 2
ncert solutions for class 8 maths chapter 1 ex 2 3

 

Access Answers to NCERT Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers

1. Using appropriate properties find.

(i) -2/3 × 3/5 + 5/2 – 3/5 × 1/6

Solution:

-2/3 × 3/5 + 5/2 – 3/5 × 1/6

= -2/3 × 3/5– 3/5 × 1/6+ 5/2 (by commutativity)

= 3/5 (-2/3 – 1/6)+ 5/2

= 3/5 ((- 4 – 1)/6)+ 5/2

= 3/5 ((–5)/6)+ 5/2 (by distributivity)

= – 15 /30 + 5/2

= – 1 /2 + 5/2

= 4/2

= 2

(ii) 2/5 × (- 3/7) – 1/6 × 3/2 + 1/14 × 2/5

Solution:

2/5 × (- 3/7) – 1/6 × 3/2 + 1/14 × 2/5

= 2/5 × (- 3/7) + 1/14 × 2/5 – (1/6 × 3/2) (by commutativity)

= 2/5 × (- 3/7 + 1/14) – 3/12

= 2/5 × ((- 6 + 1)/14) – 3/12

= 2/5 × ((- 5)/14)) – 1/4

= (-10/70) – 1/4

= – 1/7 – 1/4

= (– 4– 7)/28

= – 11/28

2. Write the additive inverse of each of the following

Solution:

(i) 2/8

Additive inverse of 2/8 is – 2/8

(ii) -5/9

Additive inverse of -5/9 is 5/9

(iii) -6/-5 = 6/5

Additive inverse of 6/5 is -6/5

(iv) 2/-9 = -2/9

Additive inverse of -2/9 is 2/9

(v) 19/-16 = -19/16

Additive inverse of -19/16 is 19/16

3. Verify that: -(-x) = x for.

(i) x = 11/15

(ii) x = -13/17

Solution:

(i) x = 11/15

We have, x = 11/15

The additive inverse of x is – x (as x + (-x) = 0)

Then, the additive inverse of 11/15 is – 11/15 (as 11/15 + (-11/15) = 0)

The same equality 11/15 + (-11/15) = 0, shows that the additive inverse of -11/15 is 11/15.

Or, – (-11/15) = 11/15

i.e., -(-x) = x

(ii) -13/17

We have, x = -13/17

The additive inverse of x is – x (as x + (-x) = 0)

Then, the additive inverse of -13/17 is 13/17 (as 11/15 + (-11/15) = 0)

The same equality (-13/17 + 13/17) = 0, shows that the additive inverse of 13/17 is -13/17.

Or, – (13/17) = -13/17,

i.e., -(-x) = x

4. Find the multiplicative inverse of the

(i) -13 (ii) -13/19 (iii) 1/5 (iv) -5/8 × (-3/7) (v) -1 × (-2/5) (vi) -1

Solution:

(i) -13

Multiplicative inverse of -13 is -1/13

(ii) -13/19

Multiplicative inverse of -13/19 is -19/13

(iii) 1/5

Multiplicative inverse of 1/5 is 5

(iv) -5/8 × (-3/7) = 15/56

Multiplicative inverse of 15/56 is 56/15

(v) -1 × (-2/5) = 2/5

Multiplicative inverse of 2/5 is 5/2

(vi) -1

Multiplicative inverse of -1 is -1

5. Name the property under multiplication used in each of the following.

(i) -4/5 × 1 = 1 × (-4/5) = -4/5

(ii) -13/17 × (-2/7) = -2/7 × (-13/17)

(iii) -19/29 × 29/-19 = 1

Solution:

(i) -4/5 × 1 = 1 × (-4/5) = -4/5

Here 1 is the multiplicative identity.

(ii) -13/17 × (-2/7) = -2/7 × (-13/17)

The property of commutativity is used in the equation

(iii) -19/29 × 29/-19 = 1

Multiplicative inverse is the property used in this equation.

6. Multiply 6/13 by the reciprocal of -7/16

Solution:

Reciprocal of -7/16 = 16/-7 = -16/7

According to the question,

6/13 × (Reciprocal of -7/16)

6/13 × (-16/7) = -96/91

7. Tell what property allows you to compute 1/3 × (6 × 4/3) as (1/3 × 6) × 4/3

Solution:

1/3 × (6 × 4/3) = (1/3 × 6) × 4/3

Here, the way in which factors are grouped in a multiplication problem, supposedly, does not change the product. Hence, the Associativity Property is used here.

8. Is 8/9 the multiplication inverse of
NCERT Solution For Class 8 Maths Chapter 1 Image 1 ? Why or why not?

Solution:

NCERT Solution For Class 8 Maths Chapter 1 Image 2 = -7/8

[Multiplicative inverse ⟹ product should be 1]

According to the question,

8/9 × (-7/8) = -7/9 ≠ 1

Therefore, 8/9 is not the multiplicative inverse of
NCERT Solution For Class 8 Maths Chapter 1 Image 3.

9. If 0.3 the multiplicative inverse of
NCERT Solution For Class 8 Maths Chapter 1 Image 4? Why or why not?

Solution:

NCERT Solution For Class 8 Maths Chapter 1 Image 5 = 10/3

0.3 = 3/10

[Multiplicative inverse ⟹ product should be 1]

According to the question,

3/10 × 10/3 = 1

Therefore, 0.3 is the multiplicative inverse of
NCERT Solution For Class 8 Maths Chapter 1 Image 6.

10. Write

(i) The rational number that does not have a reciprocal.

(ii) The rational numbers that are equal to their reciprocals.

(iii) The rational number that is equal to its negative.

Solution:

(i)The rational number that does not have a reciprocal is 0. Reason:

0 = 0/1

Reciprocal of 0 = 1/0, which is not defined.

(ii) The rational numbers that are equal to their reciprocals are 1 and -1.

Reason:

1 = 1/1

Reciprocal of 1 = 1/1 = 1 Similarly, Reciprocal of -1 = – 1

(iii) The rational number that is equal to its negative is 0.

Reason:

Negative of 0=-0=0

11. Fill in the blanks.

(i) Zero has reciprocal.

(ii) The numbers and are their own reciprocals

(iii) The reciprocal of – 5 is .

(iv) Reciprocal of 1/x, where x ≠ 0 is .

(v) The product of two rational numbers is always a .

(vi) The reciprocal of a positive rational number is .

Solution:

(i) Zero has no reciprocal.

(ii) The numbers -1 and 1 are their own reciprocals

(iii) The reciprocal of – 5 is -1/5.

(iv) Reciprocal of 1/x, where x ≠ 0 is x.

(v) The product of two rational numbers is always a rational number.

(vi) The reciprocal of a positive rational number is positive.


Exercise 1.2 Page: 20

1. Represent these numbers on the number line.

(i) 7/4

(ii) -5/6

Solution:

(i) 7/4

Divide the line between the whole numbers into 4 parts. i.e., divide the line between 0 and 1 to 4 parts, 1 and 2 to 4 parts and so on.

Thus, the rational number 7/4 lies at a distance of 7 points away from 0 towards positive number line.

NCERT Solution For Class 8 Maths Chapter 1 Image 7

(ii) -5/6

Divide the line between the integers into 4 parts. i.e., divide the line between 0 and -1 to 6 parts, -1 and -2 to 6 parts and so on. Here since the numerator is less than denominator, dividing 0 to – 1 into 6 part is sufficient.

Thus, the rational number -5/6 lies at a distance of 5 points, away from 0, towards negative number line

NCERT Solution For Class 8 Maths Chapter 1 Image 8

2. Represent -2/11, -5/11, -9/11 on a number line.

Solution:

Divide the line between the integers into 11 parts.

Thus, the rational numbers -2/11, -5/11, -9/11 lies at a distance of 2, 5, 9 points away from 0, towards negative number line respectively.

NCERT Solution For Class 8 Maths Chapter 1 Image 9

3. Write five rational numbers which are smaller than 2.

Solution:

The number 2 can be written as 20/10

Hence, we can say that, the five rational numbers which are smaller than 2 are:

2/10, 5/10, 10/10, 15/10, 19/10

4. Find the rational numbers between -2/5 and ½.

Solution:

Let us make the denominators same, say 50.

-2/5 = (-2 × 10)/(5 × 10) = -20/50

½ = (1 × 25)/(2 × 25) = 25/50

Ten rational numbers between -2/5 and ½ = ten rational numbers between -20/50 and 25/50

Therefore, ten rational numbers between -20/50 and 25/50 = -18/50, -15/50, -5/50, -2/50, 4/50, 5/50, 8/50, 12/50, 15/50, 20/50

5. Find five rational numbers between.

(i) 2/3 and 4/5

(ii) -3/2 and 5/3

(iii) ¼ and ½

Solution:

(i) 2/3 and 4/5

Let us make the denominators same, say 60

i.e., 2/3 and 4/5 can be written as:

2/3 = (2 × 20)/(3 × 20) = 40/60

4/5 = (4 × 12)/(5 × 12) = 48/60

Five rational numbers between 2/3 and 4/5 = five rational numbers between 40/60 and 48/60

Therefore, Five rational numbers between 40/60 and 48/60 = 41/60, 42/60, 43/60, 44/60, 45/60

(ii) -3/2 and 5/3

Let us make the denominators same, say 6

i.e., -3/2 and 5/3 can be written as:

-3/2 = (-3 × 3)/(2× 3) = -9/6

5/3 = (5 × 2)/(3 × 2) = 10/6

Five rational numbers between -3/2 and 5/3 = five rational numbers between -9/6 and 10/6

Therefore, Five rational numbers between -9/6 and 10/6 = -1/6, 2/6, 3/6, 4/6, 5/6

(iii) ¼ and ½

Let us make the denominators same, say 24.

i.e., ¼ and ½ can be written as:

¼ = (1 × 6)/(4 × 6) = 6/24

½ = (1 × 12)/(2 × 12) = 12/24

Five rational numbers between ¼ and ½ = five rational numbers between 6/24 and 12/24

Therefore, Five rational numbers between 6/24 and 12/24 = 7/24, 8/24, 9/24, 10/24, 11/24

6. Write five rational numbers greater than -2.

Solution:

-2 can be written as – 20/10

Hence, we can say that, the five rational numbers greater than -2 are

-10/10, -5/10, -1/10, 5/10, 7/10

7. Find ten rational numbers between 3/5 and ¾,

Solution:

Let us make the denominators same, say 80.

3/5 = (3 × 16)/(5× 16) = 48/80

3/4 = (3 × 20)/(4 × 20) = 60/80

Ten rational numbers between 3/5 and ¾ = ten rational numbers between 48/80 and 60/80

Therefore, ten rational numbers between 48/80 and 60/80 = 49/80, 50/80, 51/80, 52/80, 54/80, 55/80, 56/80, 57/80, 58/80, 59/80


NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers

Chapter 1, Rational Numbers, contains 2 exercises and the NCERT solutions given here contains the answers for all the questions present in these exercises. Let us have a look at some of the concepts that are being discussed in this chapter.

  • Rational numbers are closed under the operations of addition, subtraction and multiplication.
  • The operations addition and multiplication are
    • commutative for rational numbers.
    • associative for rational numbers.
  • Rational number 0 is the additive identity for rational numbers.
  • Rational number 1 is the multiplicative identity for rational numbers.
  • Distributivity of rational numbers: For all rational numbers a, b and c, a(b + c) = ab + ac and a(b – c) = ab – ac
  • Rational numbers can be represented on a number line.
  • Between any two given rational numbers, there are countless rational numbers. The idea of mean helps us to find rational numbers between two rational numbers.

Main topics covered in this chapter include: 1.1 Introduction 1.2 Properties of Rational Numbers

1.2.1 Closure

1.2.2 Commutativity

1.2.3 Associativity

1.2.4 The role of zero

1.2.5 The role of 1

1.2.6 Negative of a number

1.2.7 Reciprocal

1.2.8 Distributivity of multiplication over addition for rational numbers.

1.3 Representation of Rational Numbers on the Number Line 1.4 Rational Numbers between Two Rational Numbers
Exercise 1.1 Solutions 11 Questions (11 Short Answer Questions)
Exercise 1.2 Solutions 7 Questions (7 Short Answer Questions)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers

Numbers are considered to be the most basic block of mathematics. In lower classes, the students would have learned the different types of numbers including natural numbers, whole numbers, integers etc. Chapter 1 of Class 8 takes the students to another set of numbers, the rational numbers. A number which can be written in the form p/q, where p and q are integers and q ≠ 0 is called a rational number. This chapter explains almost all the concepts that a student of Class 8 has to learn about the rational numbers. Chapter 1 of Class 8 also describes the method of representing a rational number on a number line as well as the method of finding rational numbers between 2 rational numbers. Read and learn Chapter 1 of NCERT textbook to learn more about Rational Numbers and the concepts covered in it. Learn the NCERT Solutions for Class 8 effectively to score high in the board examination.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *