NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2- Linear Equations in One Variable Exercise 2.1

NCERT solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable, provides solutions for all the questions enlisted under the chapter and are explained using easy to understand method. By practising the NCERT Solutions for Class 8 Maths, students will be able to grasp the concepts perfectly. It helps in boosting the confidence of the children, which plays an important role in helping them ace their exams. NCERT Solutions for Class 8 Exercise 2.1 solutions make students familiar with the concept of Linear Equations in One Variable.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Exercise 2.1- Linear Equations in One Variable

 

ncert solutions for class 8 maths chapter 2 ex 1 1
ncert solutions for class 8 maths chapter 2 ex 1 2

 

Access other exercise solutions of Class 8 Maths Chapter 2- Linear Equations in One Variable

Exercise 2.2 Solutions 16 Questions (6 Long Answer Questions, 10 Short Answer Questions)
Exercise 2.3 Solutions 10 Questions (3 Long Answer Questions, 7 Short Answer Questions)
Exercise 2.4 Solutions 10 Questions (4 Long Answer Questions, 6 Short Answer Questions)
Exercise 2.5 Solutions 10 Questions (1 Long Answer Questions, 9 Short Answer Questions)
Exercise 2.6 Solutions 7 Questions (1 Long Answer Questions, 6 Short Answer Questions)

Access Answers of Maths NCERT Class 8 Chapter 2- Linear Equations in One Variable Exercise 2.1 Page Number 23

Solve the following equations.

1. x – 2 = 7

Solution:

x – 2 = 7

x=7+2

x=9

2. y + 3 = 10

Solution:

y + 3 = 10

y = 10 –3

y = 7

3. 6 = z + 2

Solution:

6 = z + 2

z + 2 = 6

z = 6-2

z=4

4. 3/7 + x = 17/7

Solution:

3/7 + x = 17/7

x = 17/7 – 3/7

x = 14/7

x = 2

5. 6x = 12

Solution:

6x = 12

x = 12/6

x = 2

6. t/5 = 10

Solution:

t/5 = 10

t = 10 × 5

t = 50

7. 2x/3 = 18

Solution:

2x/3 = 18

2x = 18 × 3

2x = 54

x = 54/2

x = 27

8. 1.6 = y/15

Solution:

1.6 = y/1.5

y/1.5 = 1.6

y = 1.6 × 1.5

y = 2.4

9. 7x – 9 = 16

Solution:

7x – 9 = 16

7x = 16+9

7x = 25

x = 25/7

10. 14y – 8 = 13

Solution:

14y – 8 = 13

14y = 13+8

14y = 21

y = 21/14

y = 3/2

11. 17 + 6p = 9

Solution:

17 + 6p = 9

6p = 9 – 17

6p = -8

p = -8/6

p = -4/3

12. x/3 + 1 = 7/15

Solution:

x/3 + 1 = 7/15

x/3 = 7/15 – 1

x/3 = (7 -15)/15

x/3 = -8/15

x = -8/15 × 3

x = -8/5

6 Comments

  1. This app is very useful and also very nice app
    The answers are very easily understood

  2. Very good study in this app

  3. this app is great and easy learning

  4. Angel dungdung Dungdung

    This aap is so useful i completed my copy by the help of this aap
    Thank you!

  5. Very nicely solutions are given Thanks byjus team

  6. It is very good important for students

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*