RD Sharma Solutions for Class 9 Maths Chapter 20 Surface Area and Volume of A Right Circular Cone

RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 20 comes with questions and answers related to cone and its dimensions. Let us discuss some of the important terms used in this chapter.

Total surface area: The total area occupied by the surface including the curved part and the base(s).

Curved surface area: The area occupied by the surface excluding the base(s) is known as curved surface area.

Volume: The space occupied by an object, which is measured in cubic units.

A right circular cone is a geometric figure having a circular base. Consider a right circular cone having ‘r’ as the base area, ‘h’ as the height of a cone and ‘l’ as a slant height. Then,

Total surface area = πr(r + l),

Curved surface area = πrl and

Volume = 1/3πr2h

Check the detailed RD Sharma solutions for class 9 for the chapter “Surface areas and volumes of a right circular cone” given below.

Download PDF of RD Sharma Solutions for Class 9 Maths Chapter 20 Surface Area and Volume of A Right Circular Cone

 

rd sharma solution class 9 maths chapter 20
rd sharma solution class 9 maths chapter 20
rd sharma solution class 9 maths chapter 20
rd sharma solution class 9 maths chapter 20
rd sharma solution class 9 maths chapter 20rd sharma solution class 9 maths chapter 20
rd sharma solution class 9 maths chapter 20
rd sharma solution class 9 maths chapter 20
rd sharma solution class 9 maths chapter 20
rd sharma solution class 9 maths chapter 20
rd sharma solution class 9 maths chapter 20rd sharma solution class 9 maths chapter 20
rd sharma solution class 9 maths chapter 20

 

Access Answers to Maths RD Sharma Chapter 20 Surface Area and Volume of A Right Circular Cone

Exercise 20.1 Page No: 20.7

Question 1: Find the curved surface area of a cone, if its slant height is 60 cm and the radius of its base is 21 cm.

Solution:

Slant height of cone (l) = 60 cm

Radius of the base of the cone (r) = 21 cm

Now,

Curved surface area of the right circular cone = πrl = 22/7 x 21 x 60 = 3960 cm2

Therefore the curved surface area of the right circular cone is 3960 cm2

Question 2: The radius of a cone is 5cm and vertical height is 12cm. Find the area of the curved surface.

Solution:

Radius of cone (r) = 5 cm

Height of cone (h) = 12 cm

Find Slant Height of cone (l):

We know, l2 = √ r2 + h2

l2 = 52 +122

l2 = 25 + 144 = 169

Or l = 13 cm

Now,

C.S.A = πrl =3.14 x 5 x 12 = 204.28

Therefore, the curved surface area of the cone is 204.28 cm2

Question 3 : The radius of a cone is 7 cm and area of curved surface is 176 cm2 .Find the slant height.

Solution:

Radius of cone(r) = 7 cm

Curved surface area(C.S.A)= 176cm2

We know, C.S.A. = πrl

⇒ πrl = 176

⇒ 22/7 x 7 x l = 176

or l = 8

Therefore, slant height of the cone is 8 cm.

Question 4: The height of a cone 21 cm. Find the area of the base if the slant height is 28 cm.

Solution:

Height of cone(h) = 21 cm

Slant height of cone (l) = 28 cm

We know that, l2 = r2 + h2

282=r2+212

r2=282−212

or r= 7√7 cm

Now,

Area of the circular base = πr2

= 22/7 x (7√7 )2

=1078

Therefore, area of the base is 1078 cm2.

Question 5: Find the total surface area of a right circular cone with radius 6 cm and height 8 cm.

Solution:

Radius of cone (r) = 6 cm

Height of cone (h) = 8 cm

Total Surface area of the cone (T.S.A)=?

Find slant height of cone:

We know, l2 = r2 + h2

=62+82

= 36 + 64

= 100

or l = 10 cm

Now,

Total Surface area of the cone (T.S.A) = Curved surface area of cone + Area of circular base

= πrl + πr2

= (22/7 x 6 x 10) + (22/7 x 6 x 6)

= 1320 + 7927

= 301.171

Therefore, area of the base is 301.71cm2.

Question 6: Find the curved surface area of a cone with base radius 5.25 cm and slant height 10 cm.

Solution:

Base radius of the cone(r) = 5.25 cm

Slant height of the cone(l) = 10 cm

Curved surface area (C.S.A) = πrl

=22/7 x 5.25 x 10

= 165

Therefore, curved surface area of the cone is 165cm2.

Question 7: Find the total surface area of a cone, if its slant height is 21 m and diameter of its base is 24 m.

Solution:

Diameter of the cone(d)=24 m

So, radius of the cone(r)= diameter/ 2 = 24/2 m = 12m

Slant height of the cone(l) = 21 m

T.S.A = Curved surface area of cone + Area of circular base

= πrl+ πr2

= (22/7 x 12 x 21) + (22/7 x 12 x 12)

= 1244.57

Therefore, total surface area of the cone is 1244.57 m2.

Question 8: The area of the curved surface of a cone is 60 π cm2. If the slant height of the cone be 8 cm, find the radius of the base.

Solution:

Curved surface area(C.S.A)= 60 π cm2

Slant height of the cone(l) = 8 cm

Ee know, Curved surface area(C.S.A )=πrl

⇒ πrl = 60 π

⇒ r x 8 = 60

or r = 60/8 = 7.5

Therefore, radius of the base of the cone is 7.5 cm.

Question 9: The curved surface area of a cone is 4070 cm2 and diameter is 70 cm .What is its slant height? (Use π =22/7)

Solution:

Diameter of the cone(d) = 70 cm

So, radius of the cone(r)= diameter/2 = 70/2 cm = 35 cm

Curved surface area = 4070 cm2

Now,

We know, Curved surface area = πrl

So, πrl = 4070

By substituting the values, we get

22/7 x 35 x l = 4070

or l = 37

Therefore, slant height of cone is 37 cm.

Question 10: The radius and slant height of a cone are in the ratio 4:7. If its curved surface area is 792 cm2, find its radius. (Use π =22/7)

Solution:

Curved surface area = 792 cm2

The radius and slant height of a cone are in the ratio 4:7 (Given)

Let 4x be the radius and 7x be the height of cone.

Now,

Curved surface area (C.S.A.) = πrl

So, 22/7 x (4x) x (7x) = 792

or x2 = 9

or x = 3

Therefore, Radius = 4x = 4(3) cm = 12 cm


Exercise 20.2 Page No: 20.20

Question 1: Find the volume of the right circular cone with:

(i) Radius 6cm, height 7cm

(ii)Radius 3.5cm, height 12cm

(iii) Height is 21cm and slant height 28cm

Solution:

(i) Radius of cone(r)=6cm

Height of cone(h)=7cm

We know, Volume of a right circular cone = 1/3 πr2h

By substituting the values, we get

= 1/3 x 3.14 x 62 x 7

= 264

Volume of a right circular cone is 264 cm3

(ii) Radius of cone(r)=3.5 cm

Height of cone(h)=12cm

Volume of a right circular cone = 1/3 πr2h

By substituting the values, we get

= 1/3 x 3.14 x 3.52 x 12

=154

Volume of a right circular cone is 154 cm3

(iii) Height of cone(h)=21 cm

Slant height of cone(l) = 28 cm

Find the measure of r:

We know, l2 = r2 + h2

282 = r2 + 212

or r = 7√7

Now,

Volume of a right circular cone = 1/3 πr2h

By substituting the values, we get

= 1/3 x 3.14 x (7√7)2 x 21

=7546

Volume of a right circular cone is 7546 cm3

Question 2: Find the capacity in litres of a conical vessel with:

(i) radius 7 cm, slant height 25 cm

(ii) height 12 cm, slant height 13 cm.

Solution:

(i) Radius of the cone(r) =7 cm

Slant height of the cone (l) =25 cm

As we know that, l2 = r2 + h2

252 = 72 + h2

or h = 24

Now, Volume of a right circular cone = = 1/3 πr2h

By substituting the values, we get

= 1/3 x 3.14 x (7)2 x 24

= 1232

Volume of a right circular cone is 1232 cm3 or 1.232 litres

[1 cm3 = 0.01 liter]

(ii) Height of cone(h)=12 cm

Slant height of cone(l)=13 cm

As we know that, l2 = r2 + h2

132 = r2 + 122

or r = 5

Now, Volume of a right circular cone = 1/3 πr2h

By substituting the values, we get

= 1/3 x 3.14 x (5)2 x 12

= 314.28

Volume of a right circular cone is 314.28 cm3 or 0.314 litres.

[1 cm3 = 0.01 liters]

Question 3: Two cones have their heights in the ratio 1:3 and the radii of their bases in the ratio 3:1. Find the ratio of their volumes.

Solution:

Let the heights of the cones be h and 3h and radii of their bases be 3r and r respectively. Then, their volumes are

Volume of first cone (V1) = 1/3 π(3r)2h

Volume of second cone (V2) = 1/3 πr2(3h)

Now, V1/V2 = 3/1

Ratio of two volumes is 3:1.

Question 4: The radius and the height of a right circular cone are in the ratio 5:12. If its volume is 314 cubic meter, find the slant height and the radius. (Use π=3.14).

Solution:

Let us assume the ratio of radius and the height of a right circular cone to be x.

Then, radius be 5x and height be 12x

We know, l2 = r2 + h2

= (5x) 2 + (12x)2

= 25 x2 + 144 x2

or l = 13x

Therefore, slant height is 13 m.

Now it is given that volume of cone = 314 m3

⇒1/3πr2h = 314

⇒1/3 x 3.14 x (25x2 ) x (12x) = 314

⇒x3=1

or x = 1

So, radius = 5x 1 = 5 m

Therefore ,

Answer: Slant height = 13m

Radius = 5m

Question 5: The radius and height of a right circular cone are in the ratio 5 : 12 and its volume is 2512 cubic cm. Find the slant height and radius of the cone. (Use π=3.14).

Solution:

Let the ratio of radius and height of a right circular cone be y.

Radius of cone(r) = 5y

Height of cone (h) =12y

Now we know, l2 = r2 + h2

= (5y) 2 + (12y)2

= 25 y2 + 144 y2

or l = 13y

Now, volume of the cone is given 2512cm3

⇒1/3πr2h=2512

⇒1/3 x 3.14 x (5y)2 x 12y = 2512

⇒ y3 = (2512 x 3)/(3.14 x 25 x 12) = 8

or y = 2

Therefore,

Radius of cone = 5y = 5×2 = 10cm

Slant height (l) =13y = 13×2 = 26cm

Question 6: The ratio of volumes of two cones is 4 : 5 and the ratio of the radii of their bases is 2 : 3. Find the ratio of their vertical heights.

Solution:

Let the ratio of the radius be x and ratio of the volume be y.

Then, Radius of 1st cone (r1) =2x

Radius of 2nd cone (r2) =3x

Volume of 1st cone (V1)= 4y

Volume of 2nd cone (V2)= 5y

We know formula for volume of a cone = 1/3πr2h

Let h1 and h2 be the heights of respective cones.

RD sharma class 9 maths chapter 20 ex 20.2 solutions

Therefore, heights are in the ratio of 9 : 5.

Question 7: A cylinder and a cone have equal radii of their bases and equal heights. Show that their volumes are in the ratio 3:1.

Solution:

We are given, a cylinder and a cone are having equal radii of their bases and heights.

Let, radius of the cone = radius of the cylinder = r and

Height of the cone = height of the cylinder = h

Now,

RD sharma class 9 maths chapter 20 ex 20.2 Q7

Therefore, ratio of their volumes is 3:1.


Exercise VSAQs Page No: 20.23

Question 1: The height of a cone is 15 cm. If its volume is 500π cm3, then find the radius of its base.

Solution:

Height of a cone = 15 cm

Volume of cone = 500 π cm3

We know, Volume of cone = 1/3 πr2h

So, 500π = 1/3 π r2 x 15

r2 = 100

or r = 10

Radius of base is 10 cm.

Question 2: If the volume of a right circular cone of height 9 cm is 48π cm3, find the diameter of its base.

Solution:

Height of a cone = 9 cm

Volume of cone = 48 π cm3

We know, Volume of cone = 1/3 πr2h

So, 48π = 1/3 π r2 x 9

r2 = 16

or r = 4

Radius of base r = 4 cm

Therefore, Diameter = 2 Radius = 2 x 4 cm = 8 cm.

Question 3: If the height and slant height of a cone are 21 cm and 28 cm respectively. Find its volume.

Solution:

Height of cone (h) = 21 cm

Slant height of cone (l) = 28 cm

Find radius of cone:

We know, l2 = r2 + h2

282 = r2 + 212

or r = 7√7 cm

Now,

We know, Volume of cone = 1/3 πr2h

= 1/3 x π x (7√7 )2 x 21

= 2401 π

Therefore, Volume of cone is 2401 π cm3.

Question 4: The height of a conical vessel is 3.5 cm. If its capacity is 3.3 litres of milk. Find the diameter of its base.

Solution:

Height of a conical vessel = 3.5 cm and

Capacity of conical vessel is 3.3 litres or 3300 cm3

Now,

We know, Volume of cone = 1/3 πr2h

3300 = 1/3 x 22/7 x r2 x 3.5

or r2 = 900

or r = 30

So, radius of cone is 30 cm

Hence, diameter of its base = 2 Radius = 2×30 cm = 60 cm


RD Sharma Solutions For Class 9 Maths Chapter 20 Exercises:

Get detailed solutions for all the questions listed under below exercises:

Exercise 20.1 Solutions

Exercise 20.2 Solutions

Exercise VSAQs Solutions

RD Sharma Solutions for Chapter 20 Surface Area and Volume of A Right Circular Cone

In the 20th chapter of Class 9 RD Sharma Solutions students will study important concepts listed below:

  • Right Circular Cone Introduction
  • Some important terms definition – Vertex, Base, Axis, Radius and Slant Height.
  • Surface Area of a Right Circular Cone
  • Volume of a Right Circular Cone

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *