RD Sharma Solutions for Class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers

RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 2 helps students to understand concepts like integral exponents of a real number, laws of exponents and rational powers. To facilitate easy learning and help students understand the concepts of exponents of Real Numbers, free RD Sharma solutions are provided here which can be further downloaded in the form of a PDF. Practice questions related to exponents by solving the RD Sharma textbook questions for class 9 Maths Chapter 2. To download pdf file of this material click on the below link.

If a is a positive real number and n is a positive integer, then the principal nth root of a is the unique positive real number x such that xn = a. The principal nth root of a is denoted by a(1/n).

Download PDF of RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers

RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 01
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 02
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 03
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 04
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 05
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 06
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 07
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 08
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 09
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 10
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 11
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 12
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 13
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 14
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 15
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 16
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 17
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 18
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 19
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 20
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 21
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 22
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 23
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 24
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 25
RD Sharma Solution class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers 26

Access Answers to Maths RD Sharma Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Exercise 2.1

Question 1: Simplify the following

(i) 3(a4 b3)10 x 5 (a2 b2)3

(ii) (2x -2 y3)3

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers Ex 2.1 Question 1

Solution:

Using laws: (am)n = amn , a0 = 1, a-m = 1/a and am x an = am+n]

(i) 3(a4 b3)10 x 5 (a2 b2)3

On simplifying the given equation, we get;

= 3(a40 b30) x 5 (a6 b6)

= 15 (a46 b36)

[using laws: (am)n = amn and am x an = am+n]

(ii) (2x -2 y3)3

On simplifying the given equation, we get;

= (23 x -2 × 3 y3×3)

= 8 x -6 y9

(iii)

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers Ex 2.1 Question 1 solution
RD Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers Ex 2.1 Question 1 solution

Question 2: If a = 3 and b =-2, find the values of:

(i) aa+ bb

(ii) ab + ba

(iii) (a+b)ab

Solution:

(i) aa+ bb

Now putting the values of ‘a’ and ‘b’, we get;

= 33 + (−2)−2

= 33 + (−1/2)2

= 27 + 1/4

= 109/4

(ii) ab + ba

Now putting the values of ‘a’ and ‘b’, we get;

= 3−2 + (−2)3

= (1/3)2 + (−2)3

= 1/9 – 8

= −71/9

(iii) (a+b)ab

Now putting the values of ‘a’ and ‘b’, we get;

= (3 + (−2))3(−2)

= (3–2))−6

= 1−6

= 1

Question 3: Prove that

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 3

Solution:

(i) L.H.S. =

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 3 solution

= R.H.S.

(ii) We have to prove here;

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 3 solution

L.H.S. =

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 3 solution

=R.H.S.

(iii) L.H.S. =

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 3 solution

Question 4: Prove that

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 4

Solution:

(i) L.H.S

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 4 solution

= R.H.S.

(ii) L.H.S

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 4 solution

= R.H.S.

Question 5: Prove that

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 5

Solution:

(i) L.H.S.

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 5 solution

= R.H.S.

(ii)

L.H.S.

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 5 solution

= R.H.S.

Question 6: If abc = 1, show that

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 6

Solution:

RD Sharma Class 9 Chapter 2 Maths Ex 2.1 Question 6 solution

Exercise 2.2

Question 1: Assuming that x, y, z are positive real numbers, simplify each of the following:

RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers

Solution:

RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers

Question 2: Simplify

RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers

Solution:

RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers

Question 3: Prove that

RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers

Solution:

(i) L.H.S.

RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers

=R.H.S.

RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers

Question 4.

Show that:

RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers

Solution:

RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Solutions Chapter 2 Exercise 2.2 Exponents of Real Numbers

Exercise-VSAQs

Question 1: Write (625)–1/4 in decimal form.

Solution:

(625)–1/4 = (54)-1/4 = 5-1 = 1/5 = 0.2

Question 2: State the product law of exponents:

Solution:

To multiply two parts having same base, add the exponents.

Mathematically: xm x xn = xm +n

Question 3: State the quotient law of exponents.

Solution:

To divide two exponents with the same base, subtract the powers.

Mathematically: xm ÷ xn = xm – n

Question 4: State the power law of exponents.

Solution:

Power law of exponents :

(xm)n = xm x n = xmn

Question 5: For any positive real number x, find the value of

RD Sharma Solutions for Class 9 Maths Chapter 2

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 9 Maths Chapter 2

Question 6: Write the value of {5(81/3 + 271/3 ) 3}1/4 .

Solution:

{5(81/3 + 271/3 ) 3}1/4

= {5(23×1/3 + 33×1/3 ) 3}1/4

= { 5(2 + 3)^3}1/4

= (54 ) 1/4

= 5

RD Sharma Solutions For Class 9 Maths Chapter 2 Exercises:

Get detailed solutions for all the questions listed under the below exercises:

Exercise 2.1 Solutions

Exercise 2.2 Solutions

Exercise VSAQs Solutions

RD Sharma Solutions for Chapter 2 Exponents of Real Numbers

In this chapter students will study important concepts on Exponents of Real Numbers as listed below:

  • Exponents of Real Numbers Introduction
  • Integral exponents of a Real Number
  • Laws of Integral Exponents
  • Rational Exponents of Real Number
  • nth root of a positive Real Number
  • Laws of rational exponents

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *