NCERT Exemplar Class 10 Maths Solutions for Chapter 8 - Introduction To Trigonometry Its Equations

NCERT Exemplar Class 10 Maths Solutions for Chapter 8 - PDF Download Free Download

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Trigonometry and Its Equations, provided here for students to prepare for board exams. These exemplars problems and solutions are designed by our Maths subject experts with respect to CBSE syllabus. Students can extensively make use of the exemplar and have productive study time. Moreover, students will find answers to all the tough questions and they will be able to prepare well as well as deliver better performance in the exams.

Class 10 Maths NCERT Exemplar For Trigonometry and Its Equations

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 mainly focuses on teaching students about topics like trigonometric identities and trigonometric ratios. In this chapter, they will learn solving problems based on trigonometric ratios for specific and complementary angles and establishing identities for the trigonometric ratios. However, students have to be thorough with the concepts mentioned in the chapter to solve the problems without any difficulties. This chapter covers the following topics of trigonometry given below;

  • Finding the trigonometric ratios of the angle
  • Finding the trigonometric ratios of some specific angles such as 30°, 45°, 60°, 90° and 0°
  • Trigonometric ratios of complementary angles, like sin(90° – A)
  • Proofs based on Trigonometric Identities

10th class students are advised to solve sample papers and previous year question papers to have an idea of the type of questions asked from chapter Trigonometry. Also find our online reading materials such as notes, exemplar books, 10th Class Maths NCERT solutions and question papers in downloadable pdf format to have a quick revision before the exam.

To help students develop better math skills and have a thorough understanding of the concepts we are providing free NCERT exemplar for class 10 Maths Chapter 8 here.

Download PDF of NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Trigonometry

 

ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8
ncert exemplar solution for class 10 maths chapter 8

Access Answers of NCERT Exemplar Solution Class 10 Maths Chapter 8

Exercise 8.1 Page No: 89

Choose the correct answer from the given four options:

1. If cos A = 4/5 , then the value of tan A is

(A) 3/5 (B) ¾ (C) 4/3 (D) 5/3

Solution:

According to the question,

cos A = 4/5 …(1)

We know,

tan A = sinA/cosA

To find the value of sin A,

We have the equation,

sin2 θ +cos2 θ =1

So, sin θ = √ (1-cos2 θ)

Then,

sin A = √ (1-cos2 A) …(2)

sin2 A = 1-cos2 A

sin A = √(1-cos2 A)

Substituting equation (1) in (2),

We get,

Sin A = √(1-(4/5)2)

= √(1-(16/25))

= √(9/25)

= ¾

Therefore,

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.1 Question 1

2. If sin A = ½ , then the value of cot A is

(A) √3 (B) 1/√3 (C) √3/2 (D) 1

Solution:

According to the question,

Sin A = ½ … (1)

We know that,

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.1 Question 2 … (2)

To find the value of cos A.

We have the equation,

sin2 θ +cos2 θ =1

So, cos θ = √(1-sin2 θ)

Then,

cos A = √(1-sin2 A) … (3)

cos2 A = 1-sin2 A

cos A = √ (1-sin2 A)

Substituting equation 1 in 3, we get,

cos A = √(1-1/4) = √(3/4) = √3/2

Substituting values of sin A and cos A in equation 2, we get

cot A = (√3/2) × 2 = √3

3. The value of the expression [cosec (75° + θ) – sec (15° – θ) – tan (55° + θ) + cot (35° – θ)] is

(A) – 1 (B) 0 (C) 1 (D) 3 2

Solution:

According to the question,

We have to find the value of the equation,

cosec(75°+θ) – sec(15°-θ) – tan(55°+θ) + cot(35°-θ)

= cosec[90°-(15°-θ)] – sec(15°-θ) – tan(55°+θ) + cot[90°-(55°+θ)]

Since, cosec (90°- θ) = sec θ 

And, cot(90°-θ) = tan θ

We get,

= sec(15°-θ) – sec(15°-θ) – tan(55°+θ) + tan(55°+θ)

= 0

4. Given that sinθ = a b , then cosθ is equal to

(A) b/√(b2– a2) (B) b/a (C) √(b2-a2)/b (D) a/√(b2-a2)

Solution:

According to the question,

sin θ =a/b

We know, sin2 θ +cos2 θ =1

sin2 A = 1-cos2 A

sin A = √(1-cos2 A

So, cos θ = √(1-a2/b2 ) = √((b2-a2)/b2 ) = √(b2-a2 )/b

Hence, cos θ = √(b2 – a2 )/b

5. If cos (α + β) = 0, then sin (α – β) can be reduced to

(A) cos β (B) cos 2β (C) sin α (D) sin 2α

Solution:

According to the question,

cos(α+β) = 0

Since, cos 90° = 0

We can write, 

cos(α+β)= cos 90°

By comparing cosine equation on L.H.S and R.H.S,

We get,

(α+β)= 90°

α = 90°-β

Now we need to reduce sin (α -β ),

So, we take,

sin(α-β) = sin(90°-β-β) = sin(90°-2β)

sin(90°-θ) = cos θ

So, sin(90°-2β) = cos 2β

Therefore, sin(α-β) = cos 2β

6. The value of (tan1° tan2° tan3° … tan89°) is

(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) ½

Solution:

tan 1°. tan 2°.tan 3° …… tan 89°

= tan1°.tan 2°.tan 3°…tan 43°.tan 44°.tan 45°.tan 46°.tan 47°…tan 87°.tan 88°.tan 89°

Since, tan 45° = 1,

= tan1°.tan 2°.tan 3°…tan 43°.tan 44°.1.tan 46°.tan 47°…tan 87°.tan 88°.tan 89°

= tan1°.tan 2°.tan 3°…tan 43°.tan 44°.1.tan(90°-44°).tan(90°-43°)…tan(90°-3°). tan(90°-2°).tan(90°-1°)

Since, tan(90°-θ) = cot θ,

= tan1°.tan 2°.tan 3°…tan 43°.tan 44°.1.cot 44°.cot 43°…cot 3°.cot 2°.cot 1°

Since, tan θ = (1/cot θ)

= tan1°.tan 2°.tan 3°…tan 43°.tan 44°.1. (1/tan 44o). (1/tan 43o)… (1/tan 3o). (1/tan 2o). (1/tan 1o)
NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.1 Question 6

= 1

Hence, tan 1°.tan 2°.tan 3° …… tan 89° = 1

7. If cos 9α = sinα and 9α < 90° , then the value of tan5α is

(A) 1/√3 (B) √3 (C) 1 (D) 0

Solution:

According to the question,

cos 9∝ = sin ∝ and 9∝<90° 

i.e. 9α is an acute angle

We know that,

sin(90°-θ) = cos θ

So,

cos 9∝ = sin (90°-∝)

Since, cos 9∝ = sin(90°-9∝) and sin(90°-∝) = sin∝ 

Thus, sin (90°-9∝) = sin∝ 

90°-9∝ =∝

10∝ = 90° 

∝ = 9°

Substituting ∝ = 9° in tan 5∝, we get,

tan 5∝ = tan (5×9) = tan 45° = 1

∴, tan 5∝ = 1


Exercise 8.2 Page No: 93

Write ‘True’ or ‘False’ and justify your answer in each of the following:

1. tan 47o/cot 43 ° = 1

Solution:

True

Justification:

Since, tan (90° -θ) = cot θ

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.2 Question 1

2. The value of the expression (cos223° – sin267°) is positive.

Solution:

False

Justification:

Since, (a2-b2) = (a+b)(a-b)

cos2 23° – sin2 67° =(cos 23°+sin 67°)(cos 23°-sin 67°)

= [cos 23°+sin(90°-23°)] [cos 23°-sin(90°-23°)]

= (cos 23°+cos 23°)(cos 23°-cos 23°) (∵sin(90°-θ) = cos θ)

= (cos 23°+cos 23°).0

= 0, which is neither positive nor negative

3. The value of the expression (sin 80° – cos 80°) is negative.

Solution:

False

Justification:

We know that,

sin θ increases when 0° ≤ θ ≤ 90°

cos θ decreases when 0° ≤ θ ≤ 90°

And (sin 80°-cos 80°) = (increasing value-decreasing value)

= a positive value.

Therefore, (sin 80°-cos 80°) > 0.

4. √((1– cos2θ) sec2 θ)= tan θ

Solution:

True

Justification:

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.2 Question 4

5. If cosA + cos2A = 1, then sin2A + sin4A = 1.

Solution:

True

Justification:

According to the question,

cos A+cos2 A = 1

i.e., cos A = 1- cos2 A

Since, 

sin2 θ+cos2 θ = 1

sin2 θ = 1- cos2 θ)

We get,

cos A = sin2 A …(1)

Squaring L.H.S and R.H.S,

cos2 A = sin4 A …(2)

To find sin2A+sin4 A=1

Adding equations (1) and (2),

We get

sin2A + sin4 A= cos A + cos2 A

Therefore, sin2A+ sin4 A = 1

6. (tan θ + 2) (2 tan θ + 1) = 5 tan θ + sec2 θ.

Solution:

False

Justification:

L.H.S = (tan θ+2) (2 tan θ+1)

= 2 tan2 θ + tan θ + 4 tan θ + 2

= 2 tan2θ+5 tan θ+2

Since, sec2 θ – tan2 θ = 1, we get, tan2θ = sec2 θ-1

= 2(sec2 θ-1) +5 tan θ+2

= 2 sec2 θ-2+5 tan θ+2

= 5 tan θ+ 2 sec2 θ ≠R.H.S

∴, L.H.S ≠ R.H.S


Exercise 8.3 Page No: 95

Prove the following (from Q.1 to Q.7):

1. sin θ/(1+cos θ) + (1+ cos θ)/sin θ = 2cosec θ

Solution:

L.H.S=

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.3 Question 1

R.H.S

Hence proved.

2. tan A/(1+secA) – tan A/(1-secA) = 2cosec A

Solution:

L.H.S:

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.3 Question 2

Since,

sec2A – tan2A = 1

sec2A – 1 = tan2A

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.3 Question 2-1

= R.H.S

Hence proved.

3. If tan A = ¾, then sinA cosA = 12/25

Solution:

According to the question,

tan A = ¾

We know, 

tan A = perpendicular/ base

So,

tan A = 3k/4k

Where,

Perpendicular = 3k

Base = 4k

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.3 Question 3

Using Pythagoras Theorem,

(hypotenuse)2 = (perpendicular)2 + (base)2

(hypotenuse)2 = (3k)2+ (4k)2 = 9k2+16k2 = 25k2

hypotenuse = 5k

To find sin A and cos A,

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.3 Question 3-1

Hence, proved.

4. (sin α + cos α) (tan α + cot α) = sec α + cosec α

Solution:

L.H.S: 

(sin α + cos α) (tan α + cot α)

As we know,

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.3 Question 4

= R.H.S

Hence, proved.

5. (√3+1) (3 – cot 30°) = tan3 60° – 2 sin 60°

Solution:

L.H.S: (√3 + 1) (3 – cot 30°)

= (√3 + 1) (3 – √3) [∵cos 30° = √3]

= (√3 + 1) √3 (√3 – 1) [∵(3 – √3) = √3 (√3 – 1)]

= ((√3)2– 1) √3 [∵ (√3+1)(√3-1) = ((√3)2 – 1)]

= (3-1) √3

= 2√3

Similarly solving R.H.S: tan3 60° – 2 sin 60°

Since, tan 60o = √3 and sin 60o = √3/2,

We get,

(√3)3 – 2.(√3/2) = 3√3 – √3

= 2√3

Therefore, L.H.S = R.H.S

Hence, proved.

6. 1 + (cot2 α/1+cosec α = cosec α

Solution:

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.3 Question 6

And, we know that,

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.3 Question 6-1

7. tan θ + tan (90° – θ) = sec θ sec (90° – θ)

Solution:

L.H.S=

Since, tan (90° – θ) = cot θ

tan θ + tan (90° – θ)= tan θ + cot θ

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.3 Question 7


Exercise 8.4 Page No: 99

1. If cosecθ + cotθ = p, then prove that cosθ = (p2 – 1)/ (p2 + 1).

Solution:

According to the question,

cosec θ + cot θ = p

Since,

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 1

Hence, proved.

2. Prove that √(sec2 θ + cosec2 θ) = tan θ + cot θ

Solution:

L.H.S=

√ (sec2 θ + cosec2 θ)

Since,

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 2

= R.H.S

Hence, proved.

3. The angle of elevation of the top of a tower from certain point is 30°. If the observer moves 20 metres towards the tower, the angle of elevation of the top increases by 15°. Find the height of the tower.

Solution:

Let PR = h meter, be the height of the tower.

The observer is standing at point Q such that, the distance between the observer and tower is QR = (20+x) m, where

QR = QS + SR = 20 + x

∠PQR = 30°

∠ PSR = θ

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 3

In ∆PQR,

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 3-1

Rearranging the terms,

We get 20 +x = √3h

⇒ x = √3h – 20 …eq.1

In ∆PSR,

tan θ = h/x

Since, angle of elevation increases by 15o when the observer moves 20 m towards the tower.

We have,

θ = 30° + 15° = 45°

So,

tan 45o = h/x

⇒ 1 = h/x

⇒ h = x

Substituting x=h in eq. 1, we get

h = √3 h – 20

⇒ √3 h – h = 20

⇒ h (√3 – 1) = 20

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 3-2

= 10 (√3 + 1)

Hence, the required height of the tower is 10 (√3 + 1) meter.

4. If 1 + sin2θ = 3sinθ cosθ , then prove that tanθ = 1 or ½.

Solution:

Given: 1+sin2 θ = 3 sin θ cos θ

Dividing L.H.S and R.H.S equations with sin2 θ,

We get,

 
NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 4

cosec2 θ + 1 = 3 cot θ

Since,

cosec2 θ – cot2 θ = 1 ⇒ cosec2 θ = cot2 θ +1

⇒ cot2 θ +1+1 = 3 cot θ

⇒ cot2 θ +2 = 3 cot θ

⇒ cot2 θ –3 cot θ +2 = 0

Splitting the middle term and then solving the equation,

⇒ cot2 θ – cot θ –2 cot θ +2 = 0

⇒ cot θ(cot θ -1)–2(cot θ +1) = 0

⇒ (cot θ – 1)(cot θ – 2) = 0

⇒ cot θ = 1, 2

Since,

tan θ = 1/cot θ

tan θ = 1, ½

Hence, proved.

5. Given that sinθ + 2cosθ = 1, then prove that 2sinθ – cosθ = 2.

Solution:

Given: sin θ +2 cos θ = 1

Squaring on both sides,

(sin θ +2 cos θ)2 = 1

⇒ sin2 θ + 4 cos2 θ + 4sin θcos θ = 1

Since, sin2 θ = 1 – cos2 θ and cos2 θ = 1 – sin2 θ

⇒ (1 – cos2 θ) + 4(1 – sin2 θ) + 4sin θcos θ = 1

⇒ 1 – cos2 θ + 4 – 4 sin2 θ + 4sin θcos θ = 1

⇒ – 4 sin2 θ – cos2 θ + 4sin θcos θ = – 4

⇒ 4 sin2 θ + cos2 θ – 4sin θcos θ = 4

We know that,

a2+ b2 – 2ab = ( a – b)2

So, we get,

(2sin θ – cos θ)2 = 4

⇒ 2sin θ – cos θ = 2

Hence proved.

6. The angle of elevation of the top of a tower from two points distant s and t from its foot are complementary. Prove that the height of the tower is √st .

Solution:

Let BC = s; PC = t

Let height of the tower be AB = h.

∠ABC = θ and ∠APC = 90° – θ

(∵ the angle of elevation of the top of the tower from two points P and B are complementary)

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 6

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 6-1

⇒ h2 = st

⇒ h = √st

Hence the height of the tower is √st.

7. The shadow of a tower standing on a level plane is found to be 50 m longer when Sun’s elevation is 30° than when it is 60°. Find the height of the tower.

Solution:

Let SQ = h be the tower.

∠SPQ = 30° and ∠SRQ = 60°

According to the question, the length of shadow is 50 m long hen angle of elevation of the sun is 30° than when it was 60°. So,

PR = 50 m and RQ = x m

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 7

So in ∆SRQ, we have

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 7-1

⇒ 50√3+h = 3h

⇒ 50√3 = 3h – h

⇒ 3h – h = 50√3

⇒ 2h = 50√3

⇒ h = (50√3)/2

⇒ h = 25√3

Hence, the required height is 25√3 m.

8. A vertical tower stands on a horizontal plane and is surmounted by a vertical flag staff of height h. At a point on the plane, the angles of elevation of the bottom and the top of the flag staff are α and β, respectively. Prove that the height of the tower is [h tan α/(tan β – tan α)].

Solution:

Given that a vertical flag staff of height h is surmounted on a vertical tower of height H(say),

such that FP = h and FO = H.

The angle of elevation of the bottom and top of the flag staff on the plane is ∠PRO = α and ∠FRO = β respectively

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 8

In ∆PRO, we have

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 8-1

Hence, proved.

9. If tanθ + secθ = l, then prove that secθ = (l2 + 1)/2l.

Solution:

Given: tan θ+ sec θ = l …eq. 1

Multiplying and dividing by (sec θ – tan θ) on numerator and denominator of L.H.S,

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 9

So, sec θ – tan θ = 1 …eq.2

Adding eq. 1and eq. 2, we get

(tan θ + sec θ) + (sec θ – tan θ) = 1

NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 8 Ex. 8.4 Question 9-1

Hence, proved.


Also, find exemplars solutions for 10th standard Maths subject all chapters here with us. Download BYJU’S app to get personalized video lessons explaining different types of Maths topics and experience a new method of learning to understand the concepts in an easy way.

Also Read

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *