NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 1- Super Senses

NCERT solutions for class 5 has a wide range of topics which is classified into 22 chapters. This article contains brief information aboutthe topic – Super Senses. The environment is an important aspect to be considered these days. That is the reason why NCERT has published textbooks for the subject Environmental Studies, to create a sense of awareness among the young generation.

Download PDF Of Ncert Solution For Class 5 EVS Chapter 1

 

ncert ans class 5 evs ch1 super senses 1
ncert ans class 5 evs ch1 super senses 2
ncert ans class 5 evs ch1 super senses 3
ncert ans class 5 evs ch1 super senses 4
ncert ans class 5 evs ch1 super senses 5
ncert ans class 5 evs ch1 super senses 6
ncert ans class 5 evs ch1 super senses 7
ncert ans class 5 evs ch1 super senses 8

 

Access Ncert Solution For Class 5 EVS Chapter 1

Think & Tell

Q1. How did the ant know that the other ants were not from this group?

Answer: Animals also have different senses. They can see, hear, taste, smell and feel. By using these senses the ants could identify that the other ants were not from this group.

Q2. How did the guard ant recognize this ant?

Answer: By using its smelling sense the guard ant could recognize this ant.

Try this and write

Drop some sugar, jaggery or anything sweet on the ground. Wait until the ants come there.

Q1. How long did it take for the ants to come?

Answer: Within minutes the ants surrounded the dropped sweets.

Q2. Did one ant come first or a group of ants came together?

Answer: A single ant came first and then group of ants followed it.

Q3. What did the ants do with the food?

Answer: The ants carried away the food to its hole.

Q4. Where do they go from there?

Answer: The ants went back to its hole from there.

Q5. Do they move in a line?

Answer: Yes, one ant follows the other and hence goes in a line.

Now carefully, without harming the ants, block their path for a while with a pencil.

Q6. Now observe, how do the ants move?

Answer: Even after blocking their path, the ants climb up the pencil and move in a straight line.

Q7. Now can you guess why the ants behaved like that when you blocked their path?

Answer: As the ants move, they leave a smell on the ground. The other ants follow the smell to find the way. So when their path was blocked the ants tried to keep their path by following the smell.

Q8. Have you ever been troubled by mosquitoes? Just think, how do they know where you are?

Answer: Mosquitoes can sense the smell of a human body. They also find us by the smell of the sole of our feet and the heat of our body.

Q9. Have you seen a dog sniffing here and there? What do you think it is trying to smell?

Answer: Yes, we have seen a dog sniffing here and there. The dog is trying to find out if any other dog is nearby by using its smelling senses.

Write

Q1. In what ways do human beings make use of this special sense of smell of dogs?

Answer: Human beings make use of this special sense of smell of dogs to catch criminals, in search of explosives, recovery of any stolen goods etc.

Q2. When do you find your sense of smell helpful to you? List some examples. Like – to know by its smell that food has gone bad or that something is burning.

Answer: Other than smelling bad or burnt object, we can also sense the smell of perfume, fragrance of a flower, smell of sweat, soaps and detergents etc.

Q3. Name the animals that you would be able to recognize only by their smell, without seeing them?

Answer: We can recognize animals like sheep, goat, cow, dog, cat etc by their smell.

Q4. Write the names of five things whose smell you like and five things whose smell you do not like.

Answer:

I like the smell of

I don’t like the smell of

1. flower

1. chemicals

2. perfume

2. garbage

3. tasty food

3. gutter

4. incense sticks

4. decaying things

5. Cool breeze

5. fertilizers

Q5. Do you and your friends have similar answers?

Answer: Yes, our answers are similar to each other.

Discuss

Q1. Do the clothes of any of your family members smell? Whose?

Answer: Yes, sweat on the clothes of my father’s smell because he comes from outside.

Q2. Did you ever come across any smell in a crowded place such as a fair, bus, train etc.

Answer: Yes, I could smell in the smoke coming from the bus.

Think and Discuss

Q1. Sushila covered her nose when she cleaned Deepak’s nappy, but not when she cleaned her daughter. Why do you think she did this?

Answer: Our noes can sense the bad and good smell. Since, Deepak’s nappy might be dirty so Sushila covered her nose. In case of her daughter’s nappy Sushila dint get any dirty smell so did not cover her nose.

Q2. How do you feel when you walk near a heap of garbage? Think of the children who spend the whole day picking things from such garbage.

Answer: When I pass by a heap of garbage I feel like closing my nose. Children who spend the whole day picking things from such garbage might not have the same feeling as mine, they are not offended by such smells since they are used to the smell.

Q3. Is a smell ‘good’ or ‘bad’ for everyone in the same way? Or does it depend on how each one feels about it?

Answer: No, it depends how a person reacts to the smell. But in some cases bad smell is bad for most of the people.

Let’s see

Q1. Write the name of a bird which has eyes in front of its head (like in humans).

Answer: The bird which has eyes in front of its head is an owl.

Q2. Write the names of some birds which have eyes on either side of the head. What is the size of their eyes as compared to the size of their head?

Answer: Birds which have eyes on either side of the head are crow, pigeon, eagle, parrot etc. The size of their eyes is small compared to the size of their head.

Looking with one or both eyes

Q1. Could you see your friend’s action, without moving your neck?

Answer: I could not see my friend’s action without moving my neck.

Q2. Now try to look at your friend’s action with both your eyes open but without moving your neck.

Answer: Yes, I could see my friend’s action now.

Q3. What was the difference on looking with one or both eyes?

Answer: Looking at things with both the eyes is better than looking with one eye open.

Q4. Now toss a small ball or a coin and try to catch it. Try this with both your eyes open. Then close one eye and try to catch it. When was it easier to catch?

Answer: With both the eyes open it is easier to catch the coin when tossed.

Q5. Imagine how it would be to have your eyes in place of your ears? What would you be able to do then, which you cannot do now?

Answer: If our eyes were in place of ears then we could see things towards left or right not straight.

Q6. Now can you guess from what distance can an eagle in the sky can see a roti on the ground?

Answer: An eagle has a very powerful sight. It can see a roti on ground from a distance of two kilometer range.

Write

Q1. The names of ten animals whose ears can be seen.

Answer: Animals whose ears can be seen are elephant, deer, dog, goat, zebra, lion, cow, cat, buffalo, and sheep.

Q2. The names of some animals whose ears are bigger than our ears.

Answer: Animals whose ears are bigger than our ears are giraffe, cow, zebra, elephant, buffalo etc.

Think

Q1. Is there some link between the size of animals’ ears and their hearing?

Answer: Yes, there might be a possibility that animals with bigger ears may have better hearing than smaller animal’s ears.

Try this

Q1. For this activity find a quiet place in your school. Tell one of your friends to stand at a short distance and ask him to say something softly. The rest of you should listen carefully. Then all of you put your hands behind your ears, as shown in the below picture. Let the same child say something again as softly as before. In which case was the sound sharper? Ask your friends too.

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 1 – Super Senses - image 1

Answer: The sound was sharper when putting the hands at the back of ears.

Q2. Put your hands over your ears and say something. Can you hear your own voice?

Answer: Yes, I can hear my own voice.

Q3. Sit near a desk. Tap the desk once with your hand. Listen carefully. Now put your ear on the desk as shown in the picture. Tap on the desk once again with your hand. Listen again. Was there any difference in the sound of the tap?

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 1 – Super Senses - image 2

Answer: Yes, when I put my ear on the desk the sound was sharper.

Write

Q1. Can you understand the sounds of some animals? Which animals?

Answer: Yes, I can understand sounds of some animals like dog, cat, sheep, pig, horse etc.

Q2. Do some animals understand your language? Which ones?

Answer: Yes, few pet animals like dog, cat, parrot, cow etc. can understand our language.

Say it with sounds

Q1. Just like birds and dolphins you can also make your own language of sounds for giving messages. Remember you have to talk to your friends with only sounds and no words. How and when will you need to give an alarm call? For example, when the teacher is coming to the classroom!

Answer: To give out an alarm call to our friends when the teacher is coming to the classroom we can use sounds like ping-ping, tik-tik etc. where everyone can follow accordingly.

Sleeping – waking

Q1. Have you noticed that during the cold season you cannot see any lizard in the house? Where do you think they have gone?

Answer: Yes, I have noticed that during the cold season we cannot see any lizard in the house because they might have moved to some warmer place to protect themselves.

Q2. How will you show the clock for a house-lizard in winters?

Answer: The coloured part shows the sleeping time for lizards in winters.

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 1 – Super Senses - image 3

Q3. Given here is the sleeping time of some animals. Write below each picture for how many hours a day that animal sleeps.

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 1 – Super Senses - image 4

Answer: Cow sleeps for four hours a day.

Python sleeps for eighteen hours a day.

Giraffe sleeps for two hours a day.

Cat sleeps for twelve hours a day.

Q4. When you see different animals, do you have any questions about them? Make a list of ten such questions.

Answer: Yes, when I see different animals few questions arises about them like:

1. Why is it this animal in different colour?

2. What do they eat?

3. For how long do they sleep?

4. Is it carnivores or herbivores?

5. Does it lays eggs?

6. Will it understand our language?

7. How do they communicate?

8. Why is it at forest and not at home?

9. Life span of these animals?

10. How do they face bad weather?

Q5. The tiger is one of the most alert animals. And yet, today tigers are in danger what do you think are some of the dangers to tigers in the jungle?

Answer: Even today there are some dangers to tigers in the jungle like, the biggest threat is from the hunters who kill them for their skin. Lions are also a threat to tigers since they are more powerful than tigers, from forest fire, destruction of trees from humans etc.

Q6. Can human beings also be a threat to animals? How?

Answer: Yes, human beings are also threat to animals. Increase in human population has led to destruction of forests. This reduces the natural habitat for animal. Mainly humans kill animals for their skin example, deer’s are killed for their skin, elephant for their tusks, rhinos for their horns, tigers for their skin, many such.

Find out

Q1. Where are other such National Parks in India?

Answer: Some of the National Parks in India are:

a. Nagarahole National Park (Mysore)

b. Ranthambhore National Park (Rajasthan)

c. Palamu National Park (Jharkhand)

d. Gir National Park (Gujarat)

e. Kaziranga National Park (Assam)

f. Kanha National Park (Madhya Pradesh)

Q2. Collect information on these and write a report.

Answer: A land with a wide range of diversity also fits even with the wildlife. Few of the most breathtaking animals call India their shelter, the royal Bengal tiger, An Asiatic Lion, Asiatic elephant, The Indian Rhino, the sloth bear are in focus. India has a total number of more than 200 National parks and 540 wildlife sanctuaries spread across nearly in all the states, each holds the most thrilling flora and fauna in its extremity.

What we have learnt

Q1. Have you noticed that sometimes singers put their hand on their ear when they sing? Why do you think they may be doing this?

Answer: Yes, I have noticed that sometimes singers put their hand on their ear in order to avoid the noise and to hear their own voice clearly.


Q2. Give examples of animals that may have a very strong sense of sight, hearing or smell.

Answer: Animals that may have a very strong sense of sight, hearing or smell are:

1. Dogs can hear the minute sound of footsteps.

2. Mosquitoes can find humans by the sense of their heat or smell of the foot.

3. An eagle can see its prey from a distance of two kilometers.

4. Some animals can behave differently if it can sense some natural calamity may occur.

Etc.


The NCERT Solutions for Chapter 1- Super Senses helps students in determining the functions of the different sense organs of the human body. This was a short summary of the class 5 EVS chapter 1 NCERT solutions. To learn more about the chapters refer to the solution given below.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *