NCERT Class 5 EVS Chapter 7- Experiments With Water

NCERT Class 5 EVS Chapter 7 explains children about various properties of water. It guides students in identifying the objects that float and sink in the water and the objects that are soluble and insoluble in water. The differences and similarities between different kinds of liquids like water, oil, milk, cold drinks, etc. are taught in this chapter. The chapter also covers the process of evaporation.

The Class 5 EVS, Chapter 7 Experiments with Water – contains questions such as –

Would the cap of plastic bottle cap sink or float on water?

At your house, what things are made by drying in the sun?

These are a few questions from the EVS, Class 5, Chapter 7. If you wish to know more, view the NCERT Solutions below.

Download PDF Of NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 7

 

ncert ans class 5 evs ch7 experiments with water 1
ncert ans class 5 evs ch7 experiments with water 2
ncert ans class 5 evs ch7 experiments with water 3
ncert ans class 5 evs ch7 experiments with water 4
ncert ans class 5 evs ch7 experiments with water 5

 

Access NCERT Solutions For Class 5 EVS Chapter 7

Think what would happen if

Q1. Ayesha put a puffed puri in a bowl of water. Would it sink or float?

Answer: When puffed puri is put in a bowl of water then it would float.

Q2. You put a steel plate on water. Would it sink or float? What would happen to a spoon?

Answer: If you place a steel plate on the water carefully then it would float. When you put the spoon in the water it would sink.

Q3. Would the cap of a plastic bottle sink or float on water?

Answer: The cap of plastic bottle floats when put in the water since it is plastic.

Q4. Have you seen that something float on water while others sink? Think how this happens!

Answer: It is observed that few things float and few sink in the water. If the item put in the water is lighter then it floats. If its heavier then it sinks. It depends upon the volume of the item.

Do this and find out

Do this experiment in groups of four friends. Each group will need a big pot filled with water and the things listed in the table. Put each thing one-by-one in water and observe. Write your observations in the table given below:

Q1. Mark [✓] for the things that float. Mark [✕] for those that sink.

Things to be put in water I guessed before I did it I saw when I did it
(a) Empty bowl (katorl)

(b) After putting in 6-7 small pebbles, one by one.

X

X

X

X

Iron nail or pin X X
Matchstick
(a) Empty plastic bottle with its lid closed

(b) bottle half-filled with water

(c) bottle full of water

X

X

Aluminium foil (from medicine packing)

(a) open and spread out

(b) pressed tightly into a ball

(c) in a cup-like shape

X

X

(a) Soap cake

(b) Soap cake on a small plastic plate

X

X

A piece of ice

Q2. Find out from the other groups which things floated and which sank in the water?

Answer: Things which are heavy usually sink like metal chain, hammer, steel key chain etc. Things which are lighter float like plastic ball, foam ball etc.

Q3. After doing the experiment, fill in the blanks.

1. The iron nail ______ in water but the katori ______. I think this happened because _________________________________

2. The empty plastic bottle ______ on water. The bottle filled with water ______ because ______________________________

3. The aluminium foil ______ when it was spread out. When pressed tightly into a ball it __________. This may have happened because ____________________________________

Answer:

1. The iron nail sank in water but the katori floated. I think this happened because iron nail displaced less amount of water than the katori displaced.

2. The empty plastic bottle floated on water. The bottle filled with water sank because bottle filled with water displaced less amount of water than the empty bottle displaced.

3. The aluminium foil floated when it was spread out. When pressed tightly into a ball it sank. This may have happened because when pressed tightly into a ball it would have displaced less amount of weight than the aluminium foil spread out.

Is it magic?

Q1. Take some water in a glass. Put a lemon in it. Now keep putting salt in the water, half-a-spoon at a time. Were you able to float your lemon in water?

Answer: Yes the lemon started to float on water.

Q2. What do you think, the lemon floated in salty water, because……

Answer: When we keep adding salt to the water the lemon starts to float because the water becomes thicker, by reducing the water level and hence the lemon floats.

What dissolved, what did not?

Q1. Suggest some ways to Hamid for quickly dissolving sugar

Answer: For dissolving sugar quickly, Hamid can follow these methods:

  • Continuously stirring the mixture.
  • On low flame stirring the mixture.

Do this experiment

Q1. Make groups of four friends. For the experiment you will need 4-5 glasses or bowls, spoons, water, and the things listed in the table. Take some water in each glass. Now try to dissolve one thing in one glass. Observe what happens and note in the table

Things Did it dissolve or not? What happened after keeping for 2 minutes?
1. salt

2. Soil

3. Chalk powder

4. 1 spoon milk

5. Oil

Yes

No

No

Yes

No

Salt got mixed well with the water.

Soil does not get mixed with water. Instead it settles down at the bottom.

Chalk powder too settles down at the bottom by turning the water into white color.

Milk gets mixed with water by turning the water into white color.

Oil doesn’t get mixed with water instead it floats on water.

Tell

Q1. Could you see the salt after it dissolved in water? If no, why?

Answer: Salt when dissolved in water it cannot be seen since it is soluble in nature.

Q2. Does that mean that now the water does not have salt? If it has, then where is the salt?

Answer: Salt being dissolved in water it doesn’t mean the water does not have salt.

Q3. What difference did you see – in the water with salt, and the water with chalk powder – after keeping for some time?

Answer: Salt when dissolved in water, it makes the water look transparent. While chalk powder doesn’t get dissolved in water instead it settles down at the bottom of water.

Q4. Which of the two would you be able to separate from the water by straining with a cloth – salt or chalk powder?

Answer: We can separate chalk powder by straining with a cloth since it doesn’t get dissolved. Salt gets dissolved in water hence we cannot strain it.

Q5. Do you think the oil got dissolved in the water? Why do you think so?

Answer: No the oil doesn’t get dissolved in water. It just floats on the water.

Racing drops

Ayesha put two drops of oil on the lid of her tiffin box. Next to that she put two drops of water and two drops of sugar solution. She tilted the lid. She saw some drops slid down quickly, while some were left behind.

Q1. You also try to do the same and then tell – which drop went ahead? Why did it slide faster?

Answer: Drops of water slide faster than the oil drops or sugar solution since both oil and sugar solution are thicker than that of water and gets stuck to the box by making it difficult to slide.

Where did the water go?

One day Ayesha’s mother put some water to boil on the stove for making tea. She got busy with something and forgot about it. When she remembered and came to check, she found very little water left in the pan.

Q1. Think where did the water go?

Answer: The water got evaporated hence remained less in the pan.

Q2. Why did Chittibabu and Chinnababu keep their mango jelly in the sun?

Answer: Chittibabu and Chinnababu keept their mango jelly in the sun so that the water in it gets evaporated.

Q3. At your house, what things are made by drying in the sun?

Answer: At my home they prepare papad, pickles, sabudana papad, mango jelly by drying in the sun.

What we have learnt

Q1. You have washed your handkerchief and you want to dry it quickly. What all can you do?

Answer: To dry the washed handkerchief firstly we can squeeze and spread it out properly and leave it to dry in the sun. We can also use ironing to dry the kerchief.

Q2. What things do you put in water to make tea? Which of those things dissolves in water?

Answer: To prepare tea we need to add sugar, tea powder, milk to the water. Milk and sugar gets dissolved in water while the tea powder settles down at the bottom later by using strainer we can obtain tea.

Q3. You have been given some mishri pieces (lumps of sugar). Suggest some ways to dissolve them quickly.

Answer: Lumps of sugar can be dissolved by adding little amount of water and putting it on low flame, lumps of sugar can be crushed into smaller pieces later by adding water to it could be heated over flame and continuous stirring results in dissolving.

Related Links :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *