NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter -13 A Shelter So High

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 13 deal with the geography of India. The questions pertain to the big prominent cities and towns, their local features and quirks – such as common resources between two areas, the type of houses that are built there and local wildlife. Students can also refer to NCERT Solutions from the links provided below.

Download the PDF of NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 13

 

ncert ans class 5 evs ch13 a shelter so high 1
ncert ans class 5 evs ch13 a shelter so high 2
ncert ans class 5 evs ch13 a shelter so high 3
ncert ans class 5 evs ch13 a shelter so high 4
ncert ans class 5 evs ch13 a shelter so high 5
ncert ans class 5 evs ch13 a shelter so high 6

 

Access NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 13

Find out

Q1. Check your map. Which states would one pass through while travelling from Mumbai to Kashmir?

Answer: We pass through states like Maharashtra, Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, Haryana, Punjab, Himachal Pradesh and Jammu and Kashmir when travelling from Mumbai to Kashmir.

Q2. Gaurav Jani passed through several states while going from Mumbai to Delhi. Find the capital cities of these states. Was there any other big town on his way?

Answer: Gaurav Jani, when going from Mumbai to Delhi, would have passed through Maharashtra: Mumbai, Gujarat: Gandhinagar, Rajasthan: Jaipur and Haryana: Chandigarh.

So, some of the big cities on his way would be Ahmedabad, Jaipur, Chandigarh, etc.

Q3. Is Manali a plain or a hilly area? In which state is it?

Answer: Manali is a hilly area, and it is situated in Himachal Pradesh.

Tell

Q1. Have you ever stayed in a tent? Where? What was it like?

Answer: Yes, I stayed in a tent when I was on vacation to Manali. It was a thrilling experience for me.

Q2. Imagine that you were to stay alone in a small tent for two days and could take with you only ten things. Make a list of those ten things.

Answer: If I were to stay alone in the tent for 2 days, then I would carry things like blankets, clothes, food, repellents, water, a protection guard, a first aid kit, a camera, a torch, woollen clothes, shoes, etc.

Q3. What are the different types of houses that you have seen? Tell your friends about it. Make drawings too.

Answer: I have seen different types of houses like cave houses, castles, apartments, single-family detached houses, carriages, etc.

Cave houses:

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 13 – A Shelter So High! - image 1

A carriage house:

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 13 – A Shelter So High! - image 2

An apartment:

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 13 – A Shelter So High! - image 3

Write

Q1. During winters, Tashi and his family live on the ground floor. Why would they be doing so?

Answer: During winters, Tashi and his family would live on the ground floor because their ground floor has no windows, which would keep them warm from the outside weather.

Q2. What is the roof of your house like? What is the roof used for?

Answer: My rooftop is flat in shape. We use the rooftop for drying clothes, storing food items, etc. During summer, we sleep on the rooftop since it is hot inside the house.

Find out

Q1. At what height is the place where you live?

Answer: I live in a place where it is situated at the height of 350 meters above sea level.

Q2. Why did Gaurav Jani say – “This place is so high that it is difficult to breathe normally?”

Answer: The air usually becomes thinner to breathe when going to high altitudes. Hence, the oxygen levels would have gone down, so Gaurav Jani said so.

Q3. Have you ever been to a hilly place? Where?

Answer: Yes, I have been to a hilly place located in Himachal Pradesh.

Q4. At what height was it? Did you have any difficulty breathing there?

Answer: Yes, breathing became difficult when I reached a height of 1654 meters.

Q5. Which is the highest place you have been to?

Answer: The highest place I have been to was Keylong pass.

Q6. For the Changpas, their animals are a very important part of their life. Is any animal part of your life? For example, as a pet or as a helper in farming.

Answer: Yes, my pet dog is an important part of my life.

Q7. List five ways in which different animals are a part of your life.

Answer: Five ways in which different animals are a part of life are

  • Cow – It produces milk.
  • Ox – It helps the farmers in farming.
  • Sheep – Its fur is very useful in making woollen clothes.
  • Dog – It protects and guards our house.

Find out

Q1. You read that in Changthang, the temperature drops below 0°C. Look at newspapers on the TV to find cities in India or abroad where the temperature drops below 0°C. In which months do you expect to see this?

Answer: In India, the cities which drop below 0o C are Leh, Ladak, Kashmir, Manali, etc. Abroad, places like Switzerland, Ottawa, Siberia, Antarctica etc., see a drop in temperature below 0o C.  This usually happens in the month of December and January.

Tell

The houses in different parts of Jammu and Kashmir are made to suit the climate and the needs of the people there.

Q1. Are there different types of houses in the place where you live? If yes, think about the reasons.

Answer: Yes, there are different types of houses in the locality I live in. Depending on the budget, people have built their buildings – very rich people have constructed bungalows, middle-class people own an apartment, and poor people build huts.

Q2. Think of your own house. Is there something special in it – like a sloping roof as it rains a lot, or a courtyard where you can sleep when it is hot or where things are kept in the sun (for drying, etc.)? Make a drawing.

Answer: Yes, my house has a sloping roof. When it rains heavily, the water slops down the roof. We also have a courtyard at the back of the house to dry things.

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 13 – A Shelter So High! - image 4

Q3. What are the materials used for making your house? Is it mud, brick, stone, wood or cement?

Answer: Materials required to build my house is mud, brick, cement, glass, wood, stone, etc.

Discuss and write

Q1. Can you guess the similarities and differences between the life of the Bakarwal people and the life of the Changpas?

Answer: Here are a few similarities between the lives of the Bakarwal people and the lives of the Changpas.

  • They live in the mountains of Jammu and Kashmir.
  • They keep moving from one place to another.
  • They earn their livelihood by selling the fur obtained from these animals.
  • They eat the meat of animals like sheep, yak, goats, etc.

The differences between the lives of the Bakarwal people and the lives of the Changpas are that:

  • The Bakarwal people graze any type of goat or sheep at any place. And stay at low altitudes only.
  • But Changpas graze only special types of goats at high altitudes because their wool is very soft, which is very costly. They live at high altitudes only.

What we have learnt

You read about different kinds of shelters in Jammu and Kashmir – some on high mountains, some on water, some with beautiful designs in wood and stone, and some mobile shelters that can even be packed and carried to another place.

Q1. Describe how these shelters suit the needs of the people who live there.

Answer: The shelters are built as per the needs of the people who live there. The houses which are built using stone and wood provide good warmth during the winter season. Houses on water, i.e., the boathouse, provide all the comforts required by the occupants. Tents which are built at high altitudes by the Changpas are good for people who keep wandering a lot.

Q2. How are these different from the house you live in?

Answer: The houses which we live in are built as per our requirements and depend on the weather conditions. We use cement, bricks, stone, wood, etc., to construct a house. But in the case of Changpas or Bakarwal people, they build tents and keep wandering. Hence, our houses are different from theirs.


This is an important part of the academic curriculum, as the students develop an idea of the national boundaries and geographic features. Furthermore, this chapter has questions that are quite important for the final examination. Therefore, the solutions are created in such a way that students can easily understand and comprehend the topics and attempt the questions in the exam effortlessly.

 

1 Comment

  1. This is very good website
    I like it very much

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW