NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter-20 Whose Forests

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 20 deals with the concept of forests. It involves identifying what makes up a forests and the wildlife that resides within the forests. It also mentions about the tribes and other people who dwell in the forests and how they go about their lives.

There is also mention about the different kinds of plants such as medicinal and commercial. The solutions are created in such a way that the student can easily comprehend the meaning and rewrite in their own words. Furthermore, the questions that are more likely to appear in the exam have been given. The process of comprehending the concepts has also been made easier with the help of detailed illustrations and examples that make learning interesting and fun. Students can download the NCERT Solutions pdf from the links given below.

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter-20 Whose Forests:Download PDF

NCERT-Answers-for-Class-5-EVS-Chapter-20-Whose-Forests
NCERT-Answers-for-Class-5-EVS-Chapter-20-Whose-Forests-1
NCERT-Answers-for-Class-5-EVS-Chapter-20-Whose-Forests-2
NCERT-Answers-for-Class-5-EVS-Chapter-20-Whose-Forests-3
NCERT-Answers-for-Class-5-EVS-Chapter-20-Whose-Forests-4

Access NCERT Class 5 EVS Chapter 20 Whose Forests Solutions

Discuss:

Q1: What do you think is a forest?

Answer: Forest is a large area covered with verities of trees. It provides shelter for animals, insects and birds.

Q2: If someone grew lots of trees close to each other, would this become a forest?

Answer: No, this would not become a forest because it won’t grow thicker like forest.

Find out and Write:

Q1: Other than trees what all is there in a forest?

Answer: Apart from trees, forest consists of animals, birds and insects.

Q2: Do all forests have similar types of trees? How many trees can you identify?

Answer: No, all forests does not have similar types of trees. I can identify the trees like banyan tree, neem tree, mango tree and sandal tree.

Q3: Suryamani says, “If the forests are not there, we too will not remain.” Why so?

Answer: Because they help in maintain the balance of environment. Green plants absorbs carbon dioxide and release oxygen which is a basic need. Forest also provides

Shelter, food for many living beings.

Think and Write:

Q1: Do you know anyone who loves the forest?

Answer: Yes, I and my parents love forest.

Q2: The contractor did not allow Suryamani’s people to go into the forest. Why?

Answer: The contractor may have been in the forest for cutting the trees to sell somewhere. He may not want local people to use forest resources and hence did not allow Suryamani’s people to go in to the forest.

Q3: Is there any place around your area which you feel should be open to everyone, but where people are not allowed to go?

Answer: Yes, there is a pond in my place it is open to everyone but for safety purpose they won’t allow to go there.

Discuss:

Q1: Who do you think the forest belongs to?

Answer: Forests belongs to everyone.

Q2: Bhudhiyamai said –“Forest is our ‘collective bank’ – not yours or mine alone.” Are there other things which are our collective wealth? So if someone uses more, everyone would suffer?

Answer: Yes, there are some other things which are our collective wealth. They are ground water, minerals, and fossils.

Think and Write:

Q1: Do you have a friend with whom you can share everything?

Answer: Yes, I have a friend with whom I can share everything.

Q2: Some people have moved so far away from the forest, that they can’t understand the lives of forest people. Some even call them ‘jungli’. Why is it not correct to say this?

Answer: The word jungli referred as uncivilized. These peoples have their own distinct culture. They are not civilized rather they are living in a way which is different than our way of living. Hence it is wrong to call them jungli.

Q3: What do you know about how adivasis live? Write and draw a picture.

Answer: Adivasis lives in a forest. They use flowers and leaves as their clothes. They use forest products for their basic needs. They use trees as their medical herbs.

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 20 - Image 1

Q4: Do you have an adivasi friend? What have you learnt about the forest from her.

Answer: No, I don’t have adivasi friend.

Think:

Q1: Do you know of anyone who works to save forests?

Answer: Yes, I know she is famous for planting trees and her name is Saalu Marada Thimmakka.

Q2: What is your dream? What will you do to make your dream come true?

Answer: I want to become doctor. I will read well to make my dream come true.

Tell:

Q1: Is there any factory or some construction work going on in and around your area? What type of work?

Answer: Yes, construction work is going on my area. Metro construction is going on my area.

Q2: Due to the factory is there any effect on the trees and land? Have the people in that area raised this issue?

Answer: Yes, due to construction pollution trees are affected. Now, people of that particular area raised this issue.

Look at the map and write:

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 20 - Image 2

Q1: What all is shown in the map?

Answer: The given map is map of India. Which shows states and forests located in India.

Q2: Is there a sea close to Orissa? How did you find out?

Answer: Yes, Bay of Bengal is closer to Orissa. I found by the help of map.

Q3: Which are the states which have the sea on one side?

Answer: The following states have sea on one side. They are Kerala, Karnataka, Goa, Maharashtra, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Telagana, Gujarat, Orissa and West Bengal.

Q4: Where is Suryamani’s state Jharkhand on the map?

Answer: Jharkhand is situated in south of Bihar.

Q5: Where are forests on the map? How will you find these?

Answer: Forests are all most all states of India. Forests are marked in green colour.

Q6: How can you find out which states have very thick forests and which have less thick forests?

Answer: Thick forests are marked in dark green colour and less thick forests are marked in parrot or light green colour.

Q7: For someone in Madhya Pradesh, in which direction would the country’s thickest forests be? Name those states.

Answer: For someone in Madhya Pradesh, the country’s thickest forests would be in north and in east. The states with thick forests are Arunachal Pradesh, Uttharkhand, Jharkhand and Chhattisgarh.

Find out:

Q1: Which are the states around Mizoram?

Answer: The States around Mizoram are Tripura, Assam and Manipur.

Q2: Chamui said they measure land using tin. Which are the other ways of measuring land?

Answer: Some of the other ways to measure land are in yards, square meters and in feet.

Q3: Returning from school, children drank water in a bamboo cup. Who do you think would have made this cup and kept it in the forest? Why?

Answer: The adivasis would have made this cups. They made those cups to help travelers.

Q4: What could be done to save forests?

Answer: Some of the measures to save forests are:

1. By planting more trees.

2. Control over forest fire.

3. Regulated and planned cutting of trees.

4. Reforestation.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *