NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 2- A Snake Charmer's Story

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 2 A Snake Charmer’s Story takes on the story of a snake charmer and how snakes have merged with human beings to become a part of their ecosystem. It goes on to explain more about the physical anatomy of the snakes, such as distinguishing their eyes and ears. Apart from this, there is also more information about other animals present in the zoo. Students can refer to NCERT Solutions from the links given below. Hence the major lessons learnt from some of the major examples mentioned are:

Download PDF Of NCERT Solution For Class 5 EVS Chapter 2

 

ncert ans class 5 evs ch2 a snake charmers story 1
ncert ans class 5 evs ch2 a snake charmers story 2
ncert ans class 5 evs ch2 a snake charmers story 3

 

Access NCERT Solution For Class 5 EVS Chapter 2

Think & Tell

Q1. Have you ever seen anyone playing a been? Where?

Answer: Yes, I have seen snake-charmers playing a been. They can be seen at rural areas during festivals.

Q2. Have you ever seen a snake? Where?

Answer: Yes, I have seen a snake on a paddy field, at farms etc.

Q3. Were you scared by it? Why?

Answer: Yes, I was very much scared of it since it is poisonous and it would bite.

Q4. Do you think all snakes are poisonous?

Answer: Not all snakes are poisonous.

Q5. In chapter 1 you read that snakes do not have ears which you can see. Can the snake hear the been or does it dance when the been moves? What do you think?

Answer: No, the snakes cannot hear the been but they dance to been movements.

Write

Q1. Have you ever seen animals being used for entertainment of people? (For example, in a circus, on the road, or in a park)

–When and where did you see this?

Answer: Yes, many animals are being used for entertainment of people. I saw them at circus, parks and on road sides.

– Which animal show did you see?

Answer: I saw snake dancing to the snake-charmer been on a roadside.

Q2. How did people behave with the animals in the show?

Answer: People behaved warmly with animals at the show.

Q3. Was anyone teasing the animals? How?

Answer: Yes, some of them were calling out the animals towards them at the zoo.

Q4. What kind of questions came to your mind after seeing that animal show?

Answer: Few questions araised in my mind after seeing the animal show such as:

a. Is the animal trained well enough?

b. How carefully are they handled?

c. How did they capture the animals from the forest?

d. Is it so necessary to give stress for the animals to entertain people?

Q5. Imagine that you are an animal in a cage. Think how you would feel. Complete the following sentences:

  • I am afraid when my trainer beats me if I do anything wrong.
  • I wish I was left free from this cage.
  • I am sad when I am locked up in the cage for long hours.
  • If I had a chance I would escape from these people and go back to the forest.
  • I do not like it at all when people tease or irritate me.

Write

Q1. Like snake-charmers, which other people depend on animals for their livelihood?

Answer: Like snake-charmers, fisherman, poultry farmer, milkman, tonga wala etc. depend on animals for their livelihood.

Survey-people who keep animals

Talk to some people in your neighborhood who keep one or more animals for their livelihood–for example, a horse for a tonga, hens for eggs, etc.

  • Name the animal they keep?
  • How many animals are there?
  • Is there a separate place for the animals?
  • Who looks after them?
  • What do the animals eat?
  • Do the animals ever fall ill? What does the keeper do then?
  • Make some more questions and discuss.
  • Make a report on your project and read it out in the class

Answer: Let us assume there is a milkman who has 5 cows. He has also constructed a separate room to maintain these cows. Along with the cows there are calves which is kept at a distance away from the cows. The milkman and his wife look after these cows and calves by providing them grass, fodder etc. Sometimes the cow too falls sick which is then been looked after by the veterinary doctor. Hence these cows in turn give milk, by selling the milk, milkman lives his livelihood.

What we have learnt

Q1. The government has made a law that no one can catch and keep snakes. What do you think about this law? Give reasons for your answer and write in your own words.

Answer: The government has made a law that no one can catch and keep snakes. I support this law. Since many animals are made captive by killing its freedom, no human has any right to take one’s freedom. To earn a livelihood out of grabbing an animal’s freedom is wrong. I completely support this law of not catching and keeping the animals captive.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *