RD Sharma Solutions Class 6 Understanding Three Dimensional Shapes Exercise 16.2

RD Sharma Solutions Class 6 Chapter 16 Exercise 16.2

RD Sharma Class 6 Solutions Chapter 16 Ex 16.2 PDF Download

Exercise 16.2

Q.1 Give two new examples of each of the for three-dimensional shapes :

(i) Cone (ii) Sphere (iii) Cylinder (iv) Cuboid (v) Pyramid

Soln.1 :

(i) A school bell and a funnel.

(ii) A tennis ball and a model of a globe.

(iii) Drink cans and delivering pipes for a water and gas.

(iv) A match box and brick.

(v) A paper- weight and a tower like the Eiffel tower.

Q.2 What is the shape of :

(i) instrument box

(ii) a brick

(iii) a match box

(iv) a rod- roller

(v) a sweet laddoo

Soln.2 :

(i) My instrument box is in the shape of a cuboid.

(ii) A brick is in the shape of the cuboid.

(iii) A match – box is in the shape of a cuboid.

(iv) A road – roller is in the shape of a cylinder.

(v) A sweet laddoo is shaped like a sphere.

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

1. Total number of faces of a cuboid is

(a) 4 (b) 6 (c) 8 (d) 12

Soln. 1 :

(b) 6

2.Total number of edges of a cuboid is

(a) 4 (b) 6 (c) 8 (d) 12

Soln.2 :

(d) 6

3. Number of faces of a cuboid is

(a) 4 (b) 6 (c) 8 (d) 12

Soln.3 :

(c) 8

4. Which one of them is example of cuboid?

(a) a dice (b) a football (c) a gas pipe (d) an ice- cream cone

Soln.4 :

(a) A dice

5. A brick is an example of

(a) cube (b)cuboid (c) prism (d) cylinder

Soln.5 :

(b) Cuboid

6. A gas pipe is an example of

(a)cone (b)a cylinder (c)cube (d)sphere

Soln.6 :

(b) A cylinder

7. If the base radius and height of a right circular cone are 3 cm and 4 cm in lengths, then the slant height is

(a) 5 cm (b) 2 cm (c)25 cm (d)6 cm

Soln.7 :

(a) 5 cm

\(L= \sqrt{r^{2} + h^{2}}\) = \( \sqrt{3^{2} + 4^{2}}\) = \( \sqrt{25}\) = 5 cm.

8. The number of faces of a triangular pyramid is

(a) 3 (b) 4 (c) 6 (d) 8

Soln.8 :

(b) 4

A pyramid is called a triangular pyramid if its base is a triangle.

9. The number of edges of a triangular pyramid is

(a) 3 (b) 4 (c) 6 (d) 8

Soln.9 :

(c) 6

10. A tetrahedron is a pyramid whose base is a

(a) triangle (b) square (c) rectangle (d) quadrilateral

Soln.10 :

(a) Triangle