NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter- 20 Eating Together

EVS deals with almost everything that goes on around you. From the natural environment to people and society. NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter- 20 Eating Together specifically deals with interactions during a social gathering such as a class party or a festival.

NCERT Solutions for Class 4 EVS Chapter 20 Eating Together:-Download PDF Here

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 20
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 20 1
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 20 2
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 20 3
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 20 4
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 20 5

Access NCERT Class 4 EVS Chapter 20 Eating Together Solutions

NCERT Textbook Page No. – 167

Write in your notebook

1. Do you like to eat with others?

Answer-

Yes, I like to eat with others.

2. On what occasions do you eat together with your friends?

Answer-

During functions, festivals and lunch break in our school, I eat together with my friends.

3. Have you ever had a party in your class? When? What all did you do to arrange a party?

Answer-

Yes, we had many parties in our class. It was held on Republic Day. We arranged a cook, sparkle lights, ingredients to prepare food, vehicles for pick up and drop and invitation cards.

4. What did you and your classmates bring to the party?

Answer-

We brought flags, balloons, sparkle powder etc. to the party.

5. What all did you eat?

Answer-

We ate snacks at first, then carried on with our lunch. For snacks we had pastries and cakes and for lunch we had dal, pulaao, sabji, puri and sweets.

6. Who were the people you invited for your party?

Answer-

Families of all the teachers and parents of students were the people invited for the party.

7. Were there some people who work in your school, whom you could not invite? Who were these people?

Answer-

No, all the people who work in my school were invited for the party.

8. Did you wear any special dress for the party?

Answer-

Yes, we wore party dress for the function.

NCERT Textbook Page No. – 168

9. What are the things that you can do to make the party greater fun for everyone? Discuss.

Answer-

Patriotic songs were sung in order to pay homage to the martyrs followed by a stage play.

NCERT Textbook Page No. – 168

Celebrating Bihu

1. Where is the festival of Bihu celebrated?

Answer-

Bihu is the festival celebrated in Assam.

2. Which are the festivals you celebrate together with other families?

Answer-

Deepawali, Holi, Eid and Dussehra etc. are some of the festivals we celebrate together with other families.

3. Does everyone cook and eat together on such festivals? What are some of the special dishes that are cooked? How are they cooked?

Answer-

No, everyone does not cook and eat together on such festivals but most of them celebrate festivals together.

Gujhia, pua, dahi bhalle and mutton are the special dishes that are cooked on Holi. Sevain is the special dish that is cooked on Eid.

Pua is cooked by frying maida in oil whereas sevain is cooked by boiling it in sugar and milk.

4. Are some special vessels used for cooking these items? What are they?

Answer-

Special vessels like Kadhai made up of Iron is used to cook dishes like pua and Sevain is cooked in pans.

5. Which is the biggest vessel that is used? Can you draw a picture of it? Can you guess how many people can eat the food that is cooked in it at one time?

Answer-

Kadhai is the biggest vessel that is used to prepare vegetables.

NCERT Solutions for Class 4 Chapter 20 Image 1

Yes, more than 100 people can eat the food that is cooked in it at one time.

NCERT Textbook Page No. – 170

Find out and do

1. Can you guess how many people must have eaten together in the village feast?

Answer-

More than 1000 people must have eaten together in the village feast.

2. Have you ever seen the Bihu dance? Did you like it?

Answer-

Yes, I have seen the Bihu dance on television and I liked it.

3. Find out from the students in your class, the festivals that they celebrate and the special food that they eat on these days. Who cooks the special food for festivals?

Answer-

NCERT Solutions for Class 4 Chapter 20 Image 2

The family members cook the special food for festivals.

4. Do you wear clothes of some special colours on some festivals? Make a picture of these clothes in your notebook.

Answer-

Yes, we wear clothes of some special colours on some festivals.

Should be done by the students.

5. Are there special songs that are sung at different festivals in your place? Learn some of these songs and sing them in the class.

Answer-

Yes, there are special songs that are sung at different festivals in your place.

Should be done by the students.

NCERT Textbook Page No. – 171

6. Learn some special festival dances. Perform these with your friends in your school assembly.

Answer-

Should be done by the students.

7. When you meet friends of your own age do you do anything special – like play a game, chat or watch a movie? What else do you do?

Answer-

Yes, whenever I meet friends of my own age, I play games with them, talk to them and enjoy a lot.

NCERT Textbook Page No. – 172

Find out and write in your notebook

1. Write about the food given in your school. If you do not get food in school, ask a friend or someone else who gets food in school.

Answer-

Should be done by the students.

(a) What time is the meal served?

Answer-

The meal is served at the lunch hour 1: 30 pm.

(b) What do you get in the meal at school?

Answer-

I get boiled egg, bread, vegetable, dal and rice in the meal at school. We get different types of food daily.

(c) Do you like the mid-day meal that you get?

Answer-

Yes, I like the mid-day meal that we get.

(d) Is the food that you get enough for you?

Answer-

Yes, the food given is enough for me.

NCERT Textbook Page No. – 173

(e) Do you bring your own plate, or do you get it in school?

Answer-

We bring our own plate to school every day.

(f) Who serves the food?

Answer-

The food is served by peon.

(g) Do your teachers eat with you?

Answer-

Yes, our teachers eat with us.

(h) Is the week’s menu put up on the school board?

Answer-

Yes, the week’s menu is put up on the school board.

(i) What will you get on Wednesday and Friday?

Answer-

We get dal, boiled egg and rice on Wednesday and roti, dal and vegetable on Friday.

(j) If you got a chance to change the menu for the meal in your school, what would you like to change? What would you like to eat? Make your own menu.

NCERT Solutions for Class 4 Chapter 20 Image 3

Answer-

I would like to change the menu as follows:

NCERT Solutions for Class 4 Chapter 20 Image 4

2. If you do not get food in the school, find out why?

Answer-

Food was not served in our school as the cook was sick.

NCERT Solutions for Class 4 Chapter 20 Image 5

3. Where will you lodge your complaint about the mid-day meal?

Answer-

“mygov.in” and “pg.portal.gov.in” are the portals launched by the Government for online complaints and suggestions.

4. Find out the toll free phone number, the website or e-mail address to make a complaint.

Answer-

Toll free phone number is 1800-345-6208

Website is “mygov.in” and “pg.portal.gov.in”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *