NCERT solutions class 4 evs chapter 22- The world in my home

NCERT Solutions for class 4 EVS Chapter 22 is one of the last chapters for the EVS subject designed by the NCERT for class 4 students. The chapter introduces students to the different topics within the EVS subject . It explains the different scenarios that run through a child’s home. It goes to show the different families we all come from and the different scenarios children grow up with. This Chapter solutions are available in the pdf format which can be downloaded from the links provided below.

NCERT Solutions class 4 EVS chapter 22 The world in my home:-Download PDF Here

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 22
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 22 1
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 22 2
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 22 3
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 22 4

Access NCERT Class 4 EVS chapter 22- The world in my home solutions

THE WORLD IN MY HOME

Tug of War

Let us talk

Question 1:

In your home too, do people quarrel over fans, TV, newspapers, chairs or anything else?

Answer:

Yes, people at my home, especially my brother and I quarrel over TV.

Question 2:

In your home, who settles such quarrels?

Answer:

Such quarrels between my brother and me are settles by ourselves.

Question 3:

Talk about an interesting incident at home when there was a quarrel over such things.

Answer:

A couple of days back, my brother and I were fighting over TV. I wanted to watch the movie Tangled and my brother wanted to watch a cricket match. After a lot of quarrel, we decided that whenever there will be advertisements in between the movie, we would watch the match scores.

Question 4:

Have you ever seen people quarrelling over something elsewhere? What?

Answer:

Yes, I have seen people quarrelling over little things. For instance, I had once seen two of my cousins fighting over who will use the laptop.

Why the difference?

Let us talk

Question 1:

Does this kind of thing happen in your house or in any of your friend’s house? What do you think about this?

Answer:

Yes, this happens in one of my friends’ house. My friend Riya is supposed to get back home by 6.30 in the evening while her brother is allowed to stay out till 10 o’clock.

This sort of discrimination is very unfair and harsh on girls/women.

Question 2:

Do you think that there should be different rules for girls and boys, women and men?

Answer:

No, I think the rules should be same for all boys and girls, women and men.

Question 3:

Think – what would happen if girls had to follow rules made for boys and boys had to follow rules made for girls?

Answer:

In any case, unequal rules will be unjust to one or the other gender. That’s why it’s best to have same rules for one and all.

Pilloo Aunty

Question 1:

If you were to write a different ending for this story, how will you end it?

Answer:

If I were to write a different ending for this story, I would end it like:

“But Pilloo Aunty paid the money for seven kulfis to the kulfi-seller.

Overwhelmed with Pilloo Aunty’s honesty, the kulfi-seller gave one extra kulfi to her. Pilloo aunty insisted that she just did what was right and thus he didn’t need to return any favour.”

Question 2:

Is there anyone in your family who is like Pilloo Aunty? Who?

Answer:

Yes, my father and mother are like Pilloo aunty. They too are very honest and never cheat anyone.

Question 3:

What would the children have thought if Pilloo Aunty had paid less money to the kulfi-seller? What do you think about this?

Answer:

If Pilloo aunty had paid less money to the kulfi-seller, the children would have got a wrong message that it is okay to take advantage of someone and being dishonest. We should always set good examples in front of children, as their thoughts and habits depend on the elders around them.

What Should I Do?

Talk about it

Question 1:

What do you think Akshay will do?

Answer:

I think Akshay will drink the water because he must be very exhausted.

Question 2:

Why was Akshay confused?

Answer:

Akshay was confused because his grandmother had told him not to drink or eat anything from Anil’s house.

Question 3:

Why do you think Akshay’s grandmother warned him not to drink even water in Anil’s house?

Answer:

I think Akshay’s grandmother warned him not to drink even water in Anil’s house because both the families were very different from each other.

Question 4:

Do you know of anybody who thinks like Akshay’s grandmother?

Answer:

Yes, one of my friend’s grandparents are also like Akshay’s grandmother.

Question 5:

Do you agree with Akshay’s grandmother?

Answer:

No, I do not agree with Akshay’s grandmother.

Question 6:

What do you think Akshay should do?

Answer:

I think Akshay should not create any sort of discrimination between Anil and himself. He should drink the water offered by Anil.

Who will decide?

Talk about it

Question 1:

If you were in Dhondu’s place what would you do?

Answer:

If I were in Dhondu’s place, I would have followed spoken to the elder uncle and accomplished my wish.

Question 2:

Has it ever happened with you that you wanted to do something but the elders in the family did not allow you?

Answer:

Yes, once I wanted to participate in a competition at a faraway place but I was not allowed to do so by my father.

Question 3:

Who takes important decisions in your family? What do you feel about this?

Answer:

The important decision in my family are taken by my father and mother together. I think it is a good way.

Question 4:

How would you like if only one person made all the decisions for your family?

Answer:

I would not appreciate it much if only one person made all the decisions for my family. Any decision should be taken after consulting all the adults in the family.

I Don’t Like It

Talk about it

Question 1:

Have you ever disliked anybody’s touch? Whose touch did you dislike?

Answer:

Yes, I have disliked the inappropriate touch of fellow passengers when I was traveling in a public bus.

Question 2:

If you were in Ritu’s place, what would you do?

Answer:

I would also do what Ritu did. I would not have gone to Meena’s home.

Question 3:

What else can be done when such things happen? Discuss.

Answer:

Such things should be escalated to parents by the children.

Question 4:

Everybody’s touch is not the same. Ritu did not like it when Meena’s uncle held her hand, but she liked to hold Meena’s hand. Why do you think there was this difference?

Answer:

There was this difference because Meena’s touch was a friendly touch but Meena’s uncle’s touch was inappropriate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *