NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 4- The story of Amrita

NCERT Class 4 EVS chapter 4 – The Story of Amrita helps students learn about the importance of trees and discusses why they need to be conserved. The chapter describes the story about how Amrita goes to great lengths to save the trees. Apart from that, NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 4 offers some important questions and exercises about trees and related ecosystem. The solutions given here will further help students understand the diversity of plants and trees, will help them explore tree ecosystem and its characteristics as well as learn about the interdependence of trees and other plants with different organisms. Additionally, these solutions will act as a great reference for students and they can also prepare well for exams.

Download PDF Of Ncert Solution For Class 4 EVS Chapter 4

 

ncert sol class 4 evs ch4 1
ncert sol class 4 evs ch4 2
ncert sol class 4 evs ch4 3

 

Access Ncert Solution For Class 4 EVS Chapter 4

Page No: 31

Amrita’s Friends

1. Is there a place near your house, school or along the road side, where trees have been planted?

Answer:

Yes, there is a park near my house where trees have been planted.

2. Why were they planted there?

Answer:

They are planted there to provide shade, fruits and purify the air in the surroundings.

3. Have you seen anyone taking care of the trees? Who does this?

Answer:

Yes, I have seen some people taking care of the trees. They are called gardeners and there are four of them working in that park.

4. Have you seen fruits on any of the tree? Who eats these fruits?

Answer:

Yes, I have seen mango and guava on the trees. People who take care of the park eat those and also some birds eat these fruits.

5. Lalita feels that grass and small plants growing near her school wall have not been planted by anyone. Do you know of any place where grass, small plants or trees are growing on their own without being planted by anyone?

Answer:

Yes, on empty plots, fields and along the roadsides grass, small plants or trees are growing on their own without being planted by anyone.

6. Why do you feel they are growing on their own?

Answer:

As no one planted those and they grow in nature by their own.

Trees in Danger

1. Do you remember what the elders of this village used to say?

Answer:

Yes, I remember. The elder of the village used to say “Agar perh hain to hum hain”. This refers to that plants and animals can survive without humans, but its impossible for humans to survive without them.

2. Do you think we could survive if there were no trees and no animals? Discuss this in your class.

Answer:

No, it’s not possible for humans to live without trees and animals as they provide oxygen for breathing and food to eat.

The Village is Protected

Write about any one tree.

Mango tree

1. Does the tree flower?

Answer:

Yes, mango tree is a flowering plant.

2. Do the flowers remain on the tree throughout the year?

Answer:

No, the flowers do not remain on the tree throughout the year.

3. In which month do their leaves fall?

Answer:

Mango tree is an evergreen tree but usually during the dry winters i.e. mid of October, November, their leaves fall and the new ones come during the spring season.

4. Do fruits grow on the tree?
Answer:

Yes, fruits do grow on a mango tree.

5. In which months do they grow?

Answer:

The fruits of mango trees are available from May to September.

6. Have you eaten these fruits?

Answer:

Yes, I have eaten mangoes.

Discuss

1. Why do people hunt?

Answer:

People hunt down animals for their skin, bones, for tasting their flesh and also for fun too.

2. There are rules against hunting of some animals. People can be punished for hunting. Why do you think there is this punishment?

Answer:

Punishment is made so that people will not do hunting and thus saving animals.

Talk to grandparents and find out –

3. Which birds did they see around them when they were of your age?

Answer:

Parrot, eagle, sparrow, crow, vulture, cuckoo etc…

4. Have the number of some of these birds become less?

Answer:

Yes, the number of sparrows, eagles and vultures have become less.

5. Are there some birds or animals which they cannot see any more?

Answer:

Yes, Great Indian Bustard and the cheetah cannot be see anymore.

Page: 37

1. Shanti’s grandfather told her that when he was a small child he saw more birds like sparrows and mynah than he sees today. Can you make two guesses why their numbers have become less?

Answer:

The reasons could be hunting and cutting down of trees, which have reduced the number of these birds.

2. The Khejadi tree was the most common tree that grew in Amrita’s village. Which kind of trees can you see a lot of, in your area? Name two such trees.

Find out more about these trees from your elders.

Answer:

I observe a lot of teak and mango tress in my area.

Teak – Tree of teak is very big. It provides people shade and fresh air. Teak wood is expensive. Teak tree does not give fruit. Its wood is used for manufacturing furniture.

Mango – Mango tree is an evergreen tree but usually during the dry winters i.e. mid of October, November, their leaves fall and the new ones come during the spring season. Their fruits – mangoes will be available from May to September. Mango fruit is very tasty and its branches are used as firwood.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *